Protesti u Hrvatskoj prvog dana obaveznih kovid-potvrda u zdravstvu

Okupili se zaposleni KBC Zagreb i Split koji nemaju potvrdu i ne žele da se testiraju kako bi ušli na radno mjesto. Ministar zdravlja kazao da poslije godinu i po dana negirati postojanje virusa nije opravdano

3714 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Printscreen YouTube
Sa protesta, Foto: Printscreen YouTube

Nekoliko desetaka protivnika vakcinacije protestovalo je jutros ispred Kliničkih bolničkih centara (KBC) u Zagrebu i Splitu, povodom stupanja na snagu obaveznog posjedovanja kovid-potvrde o vakcinaciji za sve zaposlene u zdravstvu i sistemu socijalne zaštite, kao i za korisnike koji ulaze u te ustanove.

Ministra zdravstva Vilija Beroša koji je u 7 outros došao povodom uvođenja ovih mjera demonstranti su dočekali povicima “ostavka” i “izdaja”.

Kako navodi portal index.hr, u Zagrebu se okupilo tridesetak zaposlenih u KBC-u koji nemaju kovid-potvrdu, a ne žele se testirati kako bi mogli ući na svoje radno mjesto.

Njima se pridružilo i više građana od ranije poznatih po protivljenju vakcinaciji, kao i jedan katolički sveštenik. Ministar Beroš je bio prisiljen da se obrati novinarima unutar zgrade KBC-a.

"Nijedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na različita mišljenja, no kada je virus godinu i po oko nas, negirati njegovo postojanje, nije opravdano. Ove mjere su, to cijelo vrijeme pričamo, privremeno. Doista smo mislili na sve', rekao je Beroš.

"Nije mi jasno zašto se neko ne želi testirati. Koji su mu motivi. Ja ih zaista u ovom trenutku ne mogu razumjeti', dodao je ministar.

Na protestu je bila i sindikalna povjerenica Gordana Miškulin, koja je kazala kako nije u redu da je dio zaposlenih morao doći na testiranja juče u nedjelju, na neradni dan, javlja 24sata.hr..

Oko 7.40 demonstranti su upali u upravnu zgradu KBC-a, ali ih je policija izvela napolje. Pokušali su to ponovo u 8.15, ali su ih čuvari izveli van. Demonstranti najavljuju da će doći i sjutra, navodi isti izvor.

Srodan protest je bio i ispred KBC Split.

Od ponedjeljka 4. oktobra u zdravstvenom sistemu i ustanovama socijalne zaštite u Hrvatskoj, svi zaposleni, kao i svi posjetioci i pratnja moraju imati EU digitalnu Kovid potvrdu ili, u slučaju da postoji opravdani razlog, negativni test.

Kako stoji u uputstvima za zaposlene, na posao će morati dolaziti s valjanom kovid-potvrdom. Ako je zaposleni nema, obavezan je prema rasporedu ustanove pristupi testiranju van radnog vremena. Samo zaposleni koji ima valjanu potvrdu može boraviti u prostorijama poslodavca.

Ako odbije testiranje, ili pokazivanje potvrde, “neće moći boraviti u prostorijama poslodavca”, stoji u uputstvima. Testiranje će se sprovoditi dva puta nedjeljno.

Bonus video: