Vučić ide u Rašku

Vlada Srbije: Desetine povrijeđenih na Kosovu, upucanom Srbinu se bore za život

Peković je naveo da su Srbi spriječili jedinice specijalne kosovske policije da dođu do tehničke škole u Sjevernoj Mitrovici, a da su isto učinili i u Zvečanu, gdje su ih "pod rafalima" otjerali jer su upadali u magacine i privatne kuće

46164 pregleda 769 reakcija 273 komentar(a)
Akcija policije u sjevernom dijelu Mitrovice u apoteci "Lilia", Foto: Facebook/screenshot
Akcija policije u sjevernom dijelu Mitrovice u apoteci "Lilia", Foto: Facebook/screenshot

Desetine Srba povrijeđeno je, od kojih je jedna osoba životno ugrožena, tokom sukoba sa pripadnicima specijalne kosovske policije na Sjeveru Kosova, saopštio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Petković je rekao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog toga uputio u Rašku, gdje će se u 15.00 sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

"Među desetinama povrijeđenih, upucan je i teško povrijeđen Srećko Sofronijević (36), čovjek kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život. Direktor bolnice rekao je da je pogođen u grudi i da će mu izvaditi metak koji je zaglavljen u plućnom krilu. Do toga je dovelo divljaštvo (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija", naglasio je on.

Petković je kazao da je ovo sedmi upad kosovske policije u srpske sredine, gdje su "rafalima zasuli" Sjevernu Mitrovicu i Zvečan i ocijenio da je namjera Kurtija da time "proizvede sukobe širih razmjera".

On je naveo da su Srbi spriječili jedinice specijalne kosovske policije da dođu do tehničke škole u Sjevernoj Mitrovici, a da su isto učinili i u Zvečanu, gdje su ih "pod rafalima" otjerali jer su upadali u magacine i privatne kuće.

"Kada su se vratili u bazu 'Belvedere', šest oklopnih vozila krenulo je na sjever i narod ih je ponovo spriječio kod mjesta Rudare, gdje je bio veliki okršaj tako što su jedinice Rosu napale i pucale na goloruki srpski naord koji brani svoje pravo na život", istakao je on.

Petković je rekao da Priština iz dana u dan generiše krizu i pokušava da stvori "novu realnost", ali da je Vučić izjavio da se "Oluja i novi pogrom Srba" neće ponoviti.

On je optužio kosovskog premijera Kurtija da je "psihopata" i da pokušava da, osim verbalnog delikta, na Kosovu uvede i zabranu kretanja.

"Na narod ide dugim cijevima i pod izgovorom krijumčarenja 'hapse' se fanta i koka kola... Rafalno pucaju na narod i 'obračunavaju' se sa ljekovima, a naše ljekove drže na terminalu i ne dozvoljavaju da dođu do bolnica", rekao je on.

Petković je, uprkos tome, pozvao Srbe da ostanu uzdržani i mirni i ne nasijedaju na provokacije.

Preporučujemo za Vas