Hil nominovan za novog ambasadora SAD u Srbiji

Novi američki ambasador je poznavalac regionalnih pitanja budući da je bio zamjenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini (BiH)

4045 pregleda 0 komentar(a)
Hil, Foto: Screenshot/Youtube
Hil, Foto: Screenshot/Youtube

Američki diplomata Kristofer Hil nominovan je za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji, potvrđeno je na sajtu Bijele kuće.

Njega je nominovao predsjednik SAD Džozef Bajden.

Novi američki ambasador je poznavalac regionalnih pitanja budući da je bio zamjenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini (BiH).

U decembru prošle godine na konferenciji "Nasljeđe mira - 25 godina Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma", istakao je kako je Dejton, kojem je cilj bio zaustaviti rat rezultirao i nekim političkim rješenjima koja ne funkcionišu, a - da ga se sada pita - insistirao bi na "racionalizovanim vlastima" sa punim poštovanjem najviših standarda ljudskih prava.

Bio je i specijalni izaslanik za Kosovo SAD.

Takođe, bio je ambasador SAD u Iraku, Južnoj Koreji, Poljskoj, Sjevernoj Makedoniji i kratko u Albaniji.

On će na mjestu ambasadora zamijeniti Entonija Godrfrija koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.

Inače, mediji u Srbiji pisali su da bi Godfri prije isteka mandata mogao da bude opozvan u okviru zamjene američkih diplomata zaduženih za Balkan.

No, Ambasada SAD je za RSE 13. oktobra navela da Godfri ostaje ambasador SAD u Srbiji, te da bi svako objavljivanje imenovanja novog ambasadora došlo iz Bijele kuće.

"Kada Bijela kuća proglasi njegovog nasljednika, postoji redovan proces slanja formalne nominacije Senatu, zakazivanja javnog slušanja, a zatim se čekaju rezultati javnog slušanja i glasanje za potvrdu", naveli su juče iz Ambasade.

Hil je i bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za Istočnu Aziju i glavni pregovarač sa Sjevernom Korejom od 2005. do 2009.

Obnašao je u funkciju dekana na Korbel školi za međunarodne odnose Univerziteta u Denveru.

Beogradski "Blic" je 13. oktobra objavio da će Hil biti imenovan za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Povezani članci

13. Oktobar 2021.

Blic: Kristofer Hil, novi ambasador SAD u Srbiji

Američka ambasada u Beogradu istog dana nije mogla da potvrdi te navode, saopštivši da sadašnji ambasador Entoni Godfri ostaje fokusiran na svoju dužnost.

Bonus video: