BIRN: Krivična prijava protiv Hrkalović za trgovinu uticajem u istrazi slučaja "ubistvo na šinama"

Prema nezvaničnim saznanjima BIRN-a, Hrkalović se tereti da je izvještaje o otvaranju telefona koji su pronađeni nakon tog ubistva, tužilaštvu dostavila tek pred početak suđenja

13682 pregleda 5 komentar(a)
Hrkalović, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS
Hrkalović, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Krivična prijava protiv bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Dijane Hrkalović zasniva se na iskazu njenog kolege Dejana Milenkovića, da policija nije na vrijeme dostavila izvještaje o otvaranju mobilnih telefona pronađenih nakon ubistva Vlastimira Miloševića, objavio je BIRN.

Protiv nje je podnijeta krivična prijava za trgovinu uticajem tokom istrage u slučaju ubistva koje se desilo u januaru 2017. godine u centru Beograda, koje je u javnosti poznatije kao "ubistvo na šinama".

Za to ubistvo prvobitno je bio optužen Veljko Belivuk, ali je na kraju oslobođen svih optužbi.

Prema nezvaničnim saznanjima BIRN-a, Hrkalović se tereti da je izvještaje o otvaranju telefona koji su pronađeni nakon tog ubistva, tužilaštvu dostavila tek pred početak suđenja.

Bivši šef Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković, protiv kog je juče takođe podnijeta krivična prijava, navodno je u svom iskazu policiji konstatovao da je zbog Hrkalović te izvještaje dostavio kasno, zbog čega tužilaštvo nije moglo da se spremi za taj sudski proces.

Branilac bivše državne skretarke Sead Spahović je za BIRN naveo da ona tokom jučerašnjeg saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal nije priznala krivično djelo koje joj se stavlja na teret.

Spahović dodaje i da krivična prijava nema veze ni sa jednom od afera o kojoj se pisalo u provladinim medijima i napominje da je riječ o krivičnom djelu iz poglavlja krivičnih djela po službenoj dužnosti.

"Ovo napominjem zbog toga što je sada jasno da tužilaštvo nju ne tereti za atentat na predsjednika, pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, namještanje afere Jovanjica, prisluškivanje predsjednika Republike niti bilo koji krvni delikt", kaže Spahović.

On je rekao i da joj je pritvor određen zbog mogućnosti uticaja na svjedoke.

"Međutim svi svjedoci su policajci i službena lica zaposlena u MUP-u tako da je besmislena tvrdnja da bi ona mogla uticati na te ljude koji protiv nje vode istragu već godinu dana", ocijenio je Spahović.

Spahović dodaje i da joj tužilac prilikom saslušanja nije predočavao dokaze, tako da tim branilaca ne zna kojim dokazima raspolaže tužilaštvo.

Dijana Hrkalović je uhapšena juče poslije podne, a saslušanje u Tužilaštvu za organizovani kriminal je završeno uveče nešto prije 22 sata.

Povezani članci

16. Oktobar 2021.

Određen pritvor Dijani Hrkalović

15. Oktobar 2021.

Privedena Dijana Hrkalović

Njoj je određen pritvor do 30 dana.

Bonus video: