prijetnje i kupovina glasova

U S. Makedoniji privođenja uoči lokalnih izbora

Kako je navelo Tužiteljstvo Sjeverne Makedonije, sudija suda u Prilepu odredio je osmodnevni pritvor 27-godišnjaku iz tog grada zbog prijetnji koje je uputio jednom od kandidata za gradonačelnika preko Fejsbuka

1728 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija Sjeverne Makedonije privela je petoro građana zbog podmićivanja glasača uoči lokalnih izbora 17. oktobra, a jednom mladiću iz Prilepa je određen pritvor jer je prijetio kandidatu za gradonačelnika tog grada.

Kako je navelo Tužiteljstvo Sjeverne Makedonije, sudija suda u Prilepu odredio je osmodnevni pritvor 27-godišnjaku iz tog grada zbog prijetnji koje je uputio jednom od kandidata za gradonačelnika preko Fejsbuka.

Taj Prilepčanac uhapšen je 15. oktobra na graničnom prelazu sa Srbijom Tabanovce, kada se vraćao u Sjevernu Makedoniju, a Osnovno tužiteljstvo u Prilepu je protiv njega pokrenulo postupak zbog krivičnog djela "ugrožavanje sigurnosti".

Makedonska policija izvijestila je da je 15. oktobra u skopskom naselju Dračevo privela četiri osobe koje su pokušale dati novac u zamjenu za glas na izborima. Kod te četvorice je pronađena svita od 121.000 denara (oko 2.000 eura) i 250 eura.

U selu Milino, između Velesa i Štipa, privedena je još jedna osoba koja je uhvaćena kako daje pare glasačima za lokalne izbore, a građani koji su uzeli novac morali su potpisati takozvanu kasa-primi potvrdu.

U Sjevernoj Makedoniji se 17. oktobra održavaju lokalni izbori na kojima će glasači birati između 301 kandidata za gradonačelnika i 576 lista za odbornike u skupštinama 80 općina Sjeverne Makedonije i Grada Skoplja.

Preporučujemo za Vas