lokalni izbori

Kosovo: DPK u prvom krugu osvojio pet opština, Kurtijevo Samoopredjeljenje nijednu

U većini opština u drugi krug izbora idu "Samoopredjeljenje", DPK i DSK

10469 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Prema do sada poznatim rezultatima izbora za gradonačelnike i odbornike 38 opština na Kosovu, u prvom krugu glasanja Demokratska partija Kosova (DPK) je pobijedila u pet opština, Demokratski savez Kosova (DSK) u dvije, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) u jednoj opštini, a "Samoopredjeljenje" ni u jednoj.

U drugi krug glasanja od 27 opština sa albanskom većinom idu 19 opštine, pošto je deset tih jedinica lokalne samouprave sa srpskom većinom, a jedna sa većinski turskim stanovništvom.

U većini opština u drugi krug izbora idu "Samoopredjeljenje", DPK i DSK.

Tamošnja centralna izborna komisija (CIK) još uvijek nije objavio preliminarne rezultate lokalnih izbora na Kosovu.

Prema podacima CIK-a, na izborima je učestvovalo 32 političke stranke, 33 građanske inicijative, jedna predizborna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a biraju se gradonačelnici i 1.002 odbornika za 38 opština.

Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, za odbornike opština na Kosovu kandidovano se 5.198 ljudi, a glasa se na 883 glasačka centra sa ukupno 2.477 glasačkih mesta.

Od ukupnog broja kandidata za odbornike, 3.261 su muškaraca a 1.937 žene.

Izbore je pratilo više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Srpska lista proglasila pobjedu u svih deset opština sa srpskom većinom

Srpska lista saopštila je da su njeni kandidati na lokalnim izborima pobijedili u svih deset opština sa srpskom većinom. Očekuju se rezultati i iz drugih opština.

Izlaznost je bila 42,8 odsto, a najveća je u opštinama na sjeveru, više od 60 odsto, prenosi RTS.

Preporučujemo za Vas