Haradinaj traži da se izvještaj o demarkaciji zasniva na činjenicma

Predsjednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je ranije da rješenje za demarkaciju granice sa Crnom Gorom ostaje međunarodna arbitraža
0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.11.2017. 19:03h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je danas od članova nove vladine komisije za demarkaciju granice sa Crnom Gorom da njihov izvještaj o demarkaciji bude zasnovan na originalnim, validnim i verifikovanim činjenicama.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, članovi komisije su informisali premijera o njihovom dosadašnjem radu u prikupljanju i obradi podataka sa terena, o radnim sastancima održanim u Hrvatskoj i Sloveniji radi osiguranja i verifikacije činjeničnih podataka, kao i konsultaciji i razmjeni iskustava sa zvaničnicima.

"Premijer je pohvalio njihov rad i posvećenost a istovremeno je naglasio da konačni izvještaj treba da sadrži visoki profesionalni nivo kao i da treba da se zasniva na originalnim, validnim i verifikovanim činjenicama", piše u saopštenju.

Predsjednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je ranije da rješenje za demarkaciju granice sa Crnom Gorom ostaje međunarodna arbitraža, pošto, kako je naveo, nema glasova da se usvoji sadašnji predlog sporazuma, kojem se on lično suprostavlja.

Za međunarodnu arbitražu potrebna je i saglasnost Crne Gore.

Haradinaj je rekao i da komisija o demarkaciji, koju je formirao odmah poslije preuzimanja dužnosti predsjednika vlade, nastavlja rad i "da će do kraja godine biti novih vijesti o liberalizaciji viznog režima" sa EU.

Demarkacija granice i uspjeh u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavljaju dva preostala uslova od čijeg ispunjavanja zavisi mogućnost ukidanja šengenskih viza za građane Kosova.

Bonus video: