stranka bez nekretnina po dolasku na vlast

CINS: U vlasništvu SNS-a nekretnine u vrijednosti od 1,9 miliona eura

Iako nije poznato šta se sve nalazi unutra i u koje sve svrhe se koristi salaš nadomak mađarske granice, najmanje u dva navrata prošle godine tamo je održana edukacija za polaznike Akademije za mlade lidere SNS-a

4094 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom, okružen njivama nalazi se salaš sa bazenom u vlasništvu vladajuće stranke u Srbiji. To je samo jedna od četiri lokacije na kojima Srpska napredna stranka (SNS) ima nekretnine vrijedne ukupno 1,9 miliona eura, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Osim za potrebe stranke, nekretnine mogu da služe kao jemstvo za kredit, a bez obzira da li ih je kupila svojim ili novcem građana, stranka može i da ih proda, piše CINS, a prenosi N1.

Istraživanje CINS-a pokazuje kako je SNS od stranke bez nekretnina po dolasku na vlast, postao vlasnik građevinskih objekata i zemljišta vrijednosti iznad 1,9 miliona eura. Vladajuća partija je 2014. po hitnom postupku izmijenila Zakon o finansiranju političkih aktivnosti čime je strankama omogućeno da kupuju nekretnine i novcem iz budžeta. Ipak, iako partije formalno prijavljuju da li su nekretninu kupile javnim ili privatnim novcem, u praksi je to teško kontrolisati, smatraju sagovornici CINS-a.

CINS piše da je SNS navedeni vojvođanski salaš platio nešto više od 60.250 eura u julu 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti površine skoro 700 kvadrata.

Iako nije poznato šta se sve nalazi unutra i u koje sve svrhe se koristi salaš nadomak mađarske granice, najmanje u dva navrata prošle godine tamo je održana edukacija za polaznike Akademije za mlade lidere SNS-a. Predavač je bila novinarka TV Pink i bivša supruga predsjednika Aleksandra Vučića, Ksenija Vučić, piše CINS i dodaje da je kroz prostorije na Paliću prodefilovao i niz državnih i stranačkih funkcionera – od ministra finansija Siniše Malog, preko v.d. direktora Pošte Srbije Zorana Đorđevića, do predsjednika Srbije i naprednjaka Vučića.

CINS je ranije pisao o prostorijama na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, gdje se nalazi sjedište stranke.

Te prostorije su pripadale firmi Vetfarm koja je otišla u stečaj pa ih je konzorcijum od 27 ljudi, uglavnom iz Kruševca, na čelu sa tadašnjim lokalnim odbornikom SNS-a Veliborom Jovanovićem, na licitaciji kupio za oko 250 hiljada evra. SNS-u su ih donirali 2017. godine, ali kako je CINS saznao vrijednost tog poklona je daleko premašila dozvoljenu vrijednost, zbog čega Agencija za sprječavanje korupcije ispituje čitav slučaj.

Međutim, u avgustu 2019. naprednjaci su u Starom Merkatoru kupili još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata. Za to su, prema podacima Državne revizorske institucije (DRI), platili oko 369.000 eura. U pitanju je nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma Beolink.

DRI je kupovinu navela u revizorskom izvještaju za 2019. godinu, ali je odbila da CINS-u dostavi podatke iz kupoprodajnog ugovora. Kako su rekli, riječ je o poslovnoj tajni.

CINS otkriva da je na istoj adresi SNS postao vlasnik još jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke.

SNS ima još jednu nekretninu kod granice, ovog puta srpsko-rumunske.U Srpskoj Crnji, malom banatskom mjestu, vladajuća stranka je vlasnik prizemnog tržnog centra, piše CINS. Prema podacima sa katastra nepokretnosti, objekat se prostire na 384 kvadratnih metara, a stranka posjeduje i poljanu iza objekta.

CINS je ranije pisao i da je SNS u februaru 2016. postao vlasnik i lokala u Kruševcu.

Preporučujemo za Vas