Srbija: Od subote kovid propusnice za ugostiteljske objekte

"Epidemijska situacija je i dalje katastrofalna i ne smiruje se", rekla je premijerka Ana Brnabić i dodala da tome doprinosi i nepoštovanje protivepidemijskih mjera, kao i slab odziv na vakcinaciju

5580 pregleda 4 komentar(a)
Iz kovid bolnice u Batajnici, Foto: REUTERS
Iz kovid bolnice u Batajnici, Foto: REUTERS

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa od subote 23. oktobra biti uvedene kovid propusnice. Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, izjavila da će u ugostiteljske objekte od subote, nakon 22.00 sata, moći da uđu samo oni koji imaju validne kovid sertifikate, koji će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom, prenijela je Beta.

Ona je najavila da će Vlada Srbije sjutra donijeti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.

Brnabić je dodala da će od subote kovid propusnice biti potrebne i za bilo kakve proslave u zatvorenom prostoru, a da će moći da ih dobiju oni koji su primili dvije doze vakcine protiv koronavirusa prije ne duže od sedam mjeseci, sa trećom, buster dozom vakcine, ili uz PCR ili antigenski test.

"Ovo uključuje i svadbe zato što se održavaju u ugostiteljsim objektima. Ako neko želi da ima svadbu ili rođendan na otvorenom prostoru ili do 22.00 sata ne mora da ima kovid propusnicu. Ako ostaju poslije 22.00 sata, trebaju kovid propusnice", rekla je Brnabić i dodala da je donijeta mjera koja će moći da se kontroliše u svim sredinama.

Brnabić
Brnabićfoto: REUTERS

Na pitanje da li će biti novih mjera u vezi sa održavanjem nastave, budući da je danas učenik (16) srednje škole u Kruševcu preminuo od kovida-19, Brnabić je odgovorila da se na sjednici Kriznog štaba razgovaralo i o školama, i da je naloženo Institutu "Batut" koji treba da pripremi preporuku "šta činiti".

"Epidemijska situacija je i dalje katastrofalna i ne smiruje se", rekla je Brnabić i dodala da tome doprinosi i nepoštovanje protivepidemijskih mjera, kao i slab odziv na vakcinaciju.

„Ako neko misli o prevari u vezi sa ovim (zdravstvenom propusnicom) … može samo da prevari svoje porodice, roditelje, babe i djedove i da ih zarazi,“ rekla je premijerka, a prenio Rojters.

Ona je saopštila da u Srbiji između 3.000 i 4.000 ljudi dnevno primi prvu dozu vakcine.

Navela je da je do danas prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 2.946.969 osoba, ili 54,6 punoljetnih osoba, a da je drugu dozu 2.834.971 stanovnika, odnosno 52,5 odsto punoljetnog stanovništva, dok je treću dozu primilo više od 792.000 stanovnika, odnosno 15 odsto punoljetne populacije

Epidemiolog Zoran Radovanović ocijenio je danas da su nadležni u Srbiji "debelo zakasnili" sa uvođenejm kovid propusnica.

On je agenciji Beta rekao da su "Ujedinjeni protiv kovida" tu mjeru, kao i niz drugih na sprečavanju širenja pandemije, predlagali mnogo ranije, ali da ih vlast nije prihvatala, nego je brinula o svom rejtingu i slušala marketinške agencije.

On je rekao i da se, u međuvremenu Srbija, po broju novozarežnih i umrlih od koronavirusa, našla među vodećim državama u svijetu.

Srbija se bori sa oko šest hiljada slučajeva zaraze dnevno. Do sada je prijavila više od milion slučajeva kovida-19 i 9.214 žrtava.

Da bi suzbili širenje koronavirusa, vlasti su već uvele obavezu nošenja maski i držanja fizičke distance, ali mnogi, uključujući neke visoke državne zvaničnike, to ne poštuju, navodi Rojters.

Srbija je prošle godine za kampanju imunizacije odobrila vakcine Fajzer/Biontek, kineski Sinofarm, AstraZeneka/Oksford i ruski Sputnjik V.

Bonus video: