govoriće u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma

Eskobar u Kongresu o angažmanu SAD na Zapadnom Balkanu

Kako piše Glas Amerike, Eskobar će o američkoj politici prema Balkanu govoriti u trenutku izraženijih tenzija u tom regionu, najviše na relaciji između Beograda i Prištine, u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini

1875 pregleda 0 komentar(a)
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube

Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar govoriće danas u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na tom dijelu Balkana.

Eskobar učestvuje u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije.

To tijelo broji 20 članova od kojih su 11 članovi Demokratske, a devet Republikanske partije.

Kako piše Glas Amerike, Eskobar će o američkoj politici prema Balkanu govoriti u trenutku izraženijih tenzija u tom regionu, najviše na relaciji između Beograda i Prištine, u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini.

Uoči pretresa Eskobar je u obraćanjuu učesnicima Jedanaestog beogradskog bezbjednosnog foruma organizovanog u Srbiji preko video linka poručio da "mnogi gledaju na Zapadni Balkan kroz prizmu devedesetih godina, dok Vašington to čini kroz prizmu 21. vijeka“.

On je naglasio da je želja Sjedinjenih Država da svih šest zemalja regiona postanu članice Evropske unije.

"To su evropske zemlje, među kojima su neke ostvarile ogroman napredak i njihovo priključenje EU ne bi predstavljalo opasnost za postojeće članice Unije, već veliku priliku”, rekao je Eskobar.

Kao jedan od najvećih izazova Eskobar je naveo razgovore političara o problemima iz devedesetih godina, koji su, kako je ocijenio, trebali odavno da budu riješeni.

Preporučujemo za Vas