Posljednja Jevrejka u Avganistanu pobjegla u Albaniju

Moradi je pobjegla zajedno sa djecom i oko 20 unuka, zahvaljujući pomoći jedne izraelske organizacije, aktivista i istaknutih jevrejskih filantropa

2756 pregleda 1 komentar(a)
Golem, Albanija, Foto: Shutterstock
Golem, Albanija, Foto: Shutterstock

Jevrejka Tova Moradi, koja je rođena i odrasla u Kabulu i živjela tamo do prošle nedjelje, u strahu za bezbjednost pobjegla je iz Avganistana u Albaniju, zajedno sa svojom djecom i oko dvadesetoro unuka, zahvaljujući pomoći jedne izraelske organizacije, aktivista i istaknutih jevrejskih filantropa.

Vijest o njenom bjekstvu objavio je Asošiejted pres, agencija za koju je Moradi, u albanskom gradu Golemu, gdje trenutno živi 2.000 avganistanskih izbjeglica, izjavila da je svoju zemlju voljela jako, ali je morala da je napusti jer su joj djeca bila u opasnosti.

AP je podsjetio da je godinama daleki rođak Tove Moradi, Zebulon Simantov za sebe govorio da je posljednji Jevrejin u Avganistanu, jedini preostali od vjekovima stare zajednice.

On je novinarima naplaćivao intervjue i brinuo se o jedinoj preostaloj sinagogi u Kabulu, a odatle je otišao u septembru, mjesec dana prije svoje rođake 83-godišnje Moradi.

Ona je jedna od desetoro djece iz jevrejske porodice u Kabulu. Kada je imala 16 godina pobjegla je od kuće i udala se za muslimana, ali nikada nije primila islam i poštovala je jevrejsku tradiciju.

U kvartu u kome je živjela nije bila tajna da je Jevrejka, a njena ćerka Koršid koja živi u Kanadi je za AP to potvrdila, rekavši da nikada nije poricala judaizam, već se udala da bi spasila život, jer kao mlada djevojka nije bila bezbjedna u Avganistanu.

Uprkos neslaganju porodice zbog odluke da se uda sa muslimana, Moradi je godinama održavala vezu sa nekim svojim rodjacima, a njeni roditelji su sa njenom braćom i sestrama napustili Avganistan šezdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Roditelji su joj sahranjeni u Jerusalimu, a preživjeli iz te porodice i njihovi potomci žive u Izraelu.

Sa nekim od svojih sestara Tova Moradi nije razgovarala pola ijveka, zapravo sve do ove nedjelje, kada je vidjela njih i njihovu djecu putem video poziva.

Tokom prvog perioda vladavine talibana od 1996. do invazije SAD 2001. godine živjela je povučeno, ali je rizikovala život krijući od talibana rabina Isaka Levija, jednog od malog broja preostalih Jevreja u Avganistanu.

Kada su talibani došli da traže rabina, porodica koja ga je krila je rekla da je musliman.

Tova Moradi je u međuvremenu pripremala rabinovo bjekstvo iz zemlje, ali se on razbolio i preminuo 2005. godine. Njegovi posmrtni ostaci su prenijeti u Izrael i tamo je sahranjen.

Po povratku talibana na vlast u avgustu, Moradi i njena porodica su strahovali jer su, uprkos obećanjima novih vladara da će obnoviti mir i bezbjednost, radikalnije grupe prijetile onima koji ne dijele tu ekstremnu ideologiju.

Porodica u Kanadi obratila se za pomoć jednom jevrejskom biznismenu u Torontu, a obaviješten je direktor Izraeida (IsraAid), organizacije koja je ranije pomagala ljudima u nevolji širom svijeta, a sada Avganistancima da napuste tu zemlju.

Bjekstvu Tove Moradi doprinijele su i avganistanske diplomate u inostranstvu, kabinet predsjednika Izraela i jevrejski biznismeni.

Sada je ona sa šest svojih rođaka u Albaniji, a veći dio porodice je stigao u Ujedinjene Arapske Emirate.

Svi se nadaju da će moći da odu u Kanadu da bi živjeli sa svojom djecom.

Bonus video: