Zaev podnio ostavku na funciju premijera Sjeverne Makedonije i predsjednika SDSM

Zaev je čestitao političkom protvniiku, opozicionoj VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, pobjedu na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji

22695 pregleda 12 komentar(a)
Zaev, Foto: Reuters
Zaev, Foto: Reuters

Premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev podnio je večeras ostavku na mjesto premijera i lidera SDSM nakon neupjeha njegove stranke na lokalnim izborima.

"Preuzimam odgovornost za poraz na lokalnim izborima. Podnosim ostavku na funciju premijera i predsjednika SDSM. Ostajem na stavu da ne treba da se organizuju prijevremeni parlamentarni izbori", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Zaev je čestitao političkom protvniiku, opozicionoj VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, pobjedu na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji.

On je čestitao svim izabranim gradonačelnicima i odbornicima, poručivši im da časno i odgovorno služe građanima.

Zaev je podsjetio i šta je režim koji je vodio uradio u Sjevernoj Makedoniji prethodnih godina, kada su u pitanju ekonomija i evroatlantske integracije.

Dodao je i da će "ostati ovaj period, dok treba, da pomogne da se reorganizuje nova vlada sa progeresivnom većinom koju ima i koja može da bude još uvećana".

"Ja lično kao čovjek sam dio SDSM i progresvnog naroda i ostajem u prvim borbenim redovima", rekao je premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM, nakon što je saopštio da je podnosi ostavke.

Zaev je rekao da mu je dužnost da kaže da je "na ovim izborima bilo vidljivo mnogo para na terenu kod opozicije, dodijenih dominantno spolja, a datih iz političkih, ali i ekonomskih razloga".

"Dio velikih para su dobili i od domaćih biznismena, prije svega gazda građevinskih kompanija zbog njihovih finansijskih interesa i planova", rekao je Zaev.

Lider najveće opozicione partije u Sjevernoj Makedoniji VMRO DPMNE Hristijan Mickoski proglasio je prethodno "ubjedljivu pobjedu" u Gradu Skoplju i više od 20 opština, među kojma su Bitolj, Ohrid i Đevđelija, u kojima je održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike.

Mickoski je na konferenciji za za novinare rekao da "Makedonija mora da se mijenja i da promjene započinju od večeras" i pozvao premijera Sjeverne Makedonije i lidera SDSM da "shvati poruku, da podnese ostavku i ode".

"Vlast je delegitimirana. I to je nova realnost za koju očekujem da će se oslikati u parlamentu. To bi bilo najbolje preko vanrednih parmentarnih izbora", rekao je Mickoski.

Najveća albanska partija DUI izgubila je Tetovo gdje je pobijedio kadidat partije Besa, ali je portparol DUI Bujar Osmani objavio da stranka Alija Ahmetija pobjeđuje u 10 opština.

Građani Sjeverne Makedonije su danas, u drugom krugu lokalnih izbora, birali gradonačelnike u 44 opštine i Gradu Skoplju.

U prvom krugu, održanom prije dvije sedmice, opozicioni VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog je dobio 22 gradonačelnika, vladajući SDSM Zorana Zaeva devet, a tri gradonačelnička mjesta je osvojila albanska partija DUI Alija Ahmetija, koja je dio vladajuće koalicije na centralnom nivou sa SDSM.

Bonus video: