Ambasada SAD u Prištini: Mora se formirati Zajednica srpskih opština

Mi ne opisujemo kako taj, ili bilo koji drugi sporazum treba da se sprovede, jer su tehnike implementacije u rukama dvije strane, navodi se u saopštenju ambasade

8221 pregleda 5 komentar(a)
Premijer Kosova Aljbin Kurti, Foto: Shutterstock
Premijer Kosova Aljbin Kurti, Foto: Shutterstock

Stav Sjedinjenih Država i dalje je da je od suštinskog značaja da Kosovo i Srbija ispoštuju svoje obaveze sprovođenjem svih prethodnih sporazuma, što uključuje i Zajednicu srpskih opština, saopšteno je iz američke ambasade u Prištini Kljanu Kosova.

Mi ne opisujemo kako taj, ili bilo koji drugi sporazum treba da se sprovede, jer su tehnike implementacije u rukama dvije strane, navodi se u saopštenju ambasade.

Kljan Kosova je zatražio stav ambasade SAD nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao za BBC da neće dozvoliti sprovođenje sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, prenosi N1.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Beograd želi da Kosovo postane poput Bosne, ali da neće to dozvoliti bez obzira da li se nalazi na vlasti ili u opoziciji, kao što neće dozvoliti ni formiranje Zajednice srpskih opština.

On je u emisiji „Hard tok“ na britanskom BBC rekao da „Zajednica srpskih opština neće biti formirana“, da je to razlog zašto je pobijedio na izborima, jer građani žele od njega da spriječi, kako je rekao, „bosnizaciju Kosova“.

Bonus video: