Hrvatska: Ljekarske organizacije traže od vlade stroge mjere

"Hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od kovida-19 neće biti dovoljno specijalizovanih ljekara za liječenje najteže oboljelih", napominju ljekari

3344 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pet velikih ljekarskih organizacija od hrvatske vlade traži hitno uvođenje strogih mera zbog pogoršanja situacije u vezi sa koronavirusom i preopterećenosti zdravstvenog sistema te zemlje.

Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sistem, kao i prijetećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za liječenje kovid, ali i ne-kovid bolesnika, pet ljekarskih organizacija, Hrvatska ljekarska komora, Hrvatsko ljekarsko društvo, Ljekarski sindikat, Hrvatsko udruženje bolničkih ljekara (HUBOL) i Koordinacija hrvatske porodične medicine (KOHOM) od vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog štaba civilne zaštite zatražili su hitno donošenje šest mjera, prenio je Index.hr.

Mere podrazumijevaju uvođenje obaveznih kovid potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni), uvođenje obaveznih kovid potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna preduzeća, trgovački centri, bioskopi, pozorišta, restorani, kafići…), ograničavanje broja osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obavezne kovid potvrde (privremeno, tokom sljedeće dvije nedjelje), produženje onlajn nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tokom sljedeće dvije nedjelje), nastavak održavanja razredne nastave po modelu A, postupno odlaganje elektivnih programa u bolnicama i organizovanje rada na punktovima za vakcinisanje u svim većim gradovima po modelu rada sedam dana/12 sati.

Ciljevi koje pet ljekarskih organizacija smatra da je moguće postići ovim mjerama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sistema i sprječavanje kolapsa.

Oni u saopštenju poručuju da trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboljeli od kovida, kao i drugi pacijenti, više neće moći da dobiju zdravstvenu pomoć na nivou dosadašnjeg kvaliteta i dostupnosti.

„Suočeni smo u Hrvatskoj s žestokim talasom epidemije. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.310 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, najviše od početka epidemije u Hrvatskoj. Stvarni broj zaraženih je značajno veći. U posljednje dvije nedjelje broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima porastao je za čak 72 odsto. Ako se odmah ne preduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od kovida-19 neće biti dovoljno specijalizovanih ljekara za liječenje najteže oboljelih”, navodi se u saopštenju hrvatskih ljekarskih udruženja.

Bonus video: