Brnabić u Parizu: Samoproglašenoj državi Kosovo nema mjesta u Unesku

Unesko nije mjesto gdje ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije, kazala je premijerka Srbije

5310 pregleda 17 komentar(a)
Brnabić (arhiva), Foto: Reuters
Brnabić (arhiva), Foto: Reuters

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je ključna tema i politika te zemlje depolitizacija Uneska što, kako kaže, znači da "takozvana samoproglašena država Kosovo" nema šta da traži u toj organizaciji.

Brnabić je, na 41. zasjedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjevekovne kulturne baštine - Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svjetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.

"Nažalost, primjer kulturnog, istorijskog i duhovnog nasljeđa Srbije na Kosovu i Metohiji je dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju nasljeđa. Njihovim upisivanjem na listu ugrožene svjetske baštine, čuvaju se četiri dragulja srpske srednjovjekovne kulturne baštine na Kosovu i Metohiji: manastiri Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške. Međutim, stotine lokaliteta i spomenika su i dalje ugroženi", istakla je Brnabić.

Poručila je da je srpska baština na Kosovu od nemjerljivog značaja, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao dio dragocjene evropske i svjetske baštine.

Premijerka Srbije je ukazala na privrženost te zemlje osnovnim principima Uneska - dijalogu i konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemeljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska, prenosi RTS.

Brnabić je, poslije panela na plenarnoj debati 41. zasjedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je Unesko organizacija koja se bavi pitanjima koja nemaju veze sa politikom, već sa obrazovanjem, kulturom, naukom i drugim sličnim pitanjima.

"Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u Unesku. Unesko nije mjesto gdje ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije", rekla je srbijanska premijerka.

Ističe da "takozvano Kosovo" nema šta da traži u Unesku i da članstvo Kosova nije tema i ne smije biti tema.

"Kada kažem depolitizacija, svi znaju šta to znači. I generalna direktorka Uneska Odri Azuel je rekla da neće depolitizaciju za vrijeme njenog mandata", dodala je Brnabić.

Na pitanje da li smatra da su premijer Albanije Edi Rama i kosovski premijer privremenih Aljbin Kurti iskoristili svoje prisustvo na Mirovnom forumu u Parizu da dodatno lobiraju za eventualno članstvo Kosova u Unesku, Brnabić je rekla da vjerovatno jesu i da prije svega misli na Kurtija.

"Smatram da Rama nije to uradio, mislim da oni to rade javno zbog unutrašnje politike i popularnosti, što nije korektno. U svakom slucaju, ako mene pitate, mislim da od tog posla nema ništa", rekla je.

Brnabić dodaje da će možda biti teže kada se SAD vrate u članstvo u Unesku i ističe da je na Srbiji da radi na tome proaktivno i da insistira na depolitizaciji.

"Ako bi se tako nešto desilo, to bi otvorilo Pandorinu kutiju i značilo bi da se Unesko bavi nekim drugim pitanjima i ljudi koji su danas u Unesku znaju to", kazala je Brnabićeva i dodala da postoje druga pitanja kojima treba da se bave, a ne Kosovom.

Premijerka Srbije sastala se i sa generalnom direktoricom Uneska Odre Azule, a učestvovaće i na svečanosti povodom 75-godišnjice te organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu.

Bonus video: