Crkve i vjerske zajednice u Srbiji traže da se riješi problem vjerske nastave u školama

Da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta

10378 pregleda 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poglavari svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji uputili su danas državnom rukovodstvu zajedničku poruku kojom ukazuju na probleme vezane za izvođenje predmeta Vjerska nastava i ponudili način za prevazilaženje tih problema.

Patrijarh Porfirije i predstavnici Crkava i vjerskih zajednice u Srbiji predložili su najvišim državnim funkcionerima da vjeronauka ponovo dobije status predmeta, odnosno obaveznog izbornog predmeta, da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta.

Predložili su i da se izbor između Vjerske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši poslije prve ili druge nedjelje školske godine tokom kojih se organizuje predstavljanje nastave i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 vjeroučiteljica i vjeroučitelja.

Patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Biskupske konferencije Svetog Кirila i Metodija i biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, Reis-l-ulema Islamske zajednica Srbije Sead ef. Nasufović, Biskup Slovačke Evangeličke Crkve Jaroslav Javornik, biskup Reformatske Hrišćanske Crkve Bela Halas i Veliki Rabin Srbije Isak Asiel izrazili su nadu da će crkve i vjerske zajednice zajednički sa državom Srbijom, uraditi sve što je potrebno da se sve nepravilnosti isprave u cjelosti i konačno riješi ovaj gorući problem srpskog društva i prosvjete.

Predlog je upućen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsjedniku skupštine Srbije Ivici Dačiću, predsjednici vlade Ani Brnabić i ministru prosvjete Branku Ružiću, saopštila je SPC.

Bonus video: