Optužnice za pokušaj ubistva lidera Alijanse za Albance: "Bacali predmete prema Seli, udarali ga, šutirali"

Nadležni tužilac je istovremeno sudu podnio i predlog za produžavanje pritvora za devet optuženih, dok je za jednog zatraženo produžavanje kućnog pritivora
80 pregleda 0 komentar(a)
Zijadin Sela, Foto: Facebook
Zijadin Sela, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.11.2017. 15:53h

Makedonsko državno tužilaštvo objavilo je danas da je podiglo optužnice protiv 10 učesnika nasilja u Sobranju Makedonije za pokušaj ubistva poslanika i lidera Alijanse za Albance Zijadina Sele.

Kako se navodi, optužni akt je za krivično djelo "ubistvo" dostavljen skopskom krivičnom sudu nakon sveobuhvatnog istražnog postupka i pribavljanja svih dokaza u tom predmetu.

"Optuženi su svi zajedno, kao i druge osobe za koje do ovog trenutka nije utvrđen identitet, pokušali da ubiju Zijadina Selu", navelo je Osnovno javno tužilaštvo u optužnici.

Precizira se da je dio optuženih koristio tvrde predmete koje su bacali prema Seli i tako mu nanijeli povrede koje ugrožavaju život, dok su ostali su isto krivično djelo počinili tako što su lidera i poslanika tada opzicione Alijanse za Albance udarali pesnicama i šutali nogama.

Nadležni tužilac je, dodaje se, istovremeno sudu podnio i predlog za produžavanje pritvora za devet optuženih, dok je za jednog zatraženo produžavanje kućnog pritivora.

U nasilju kada su demonstranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE krajem aprila, upali u Sobranje nakon što je parlamentarna većina poslije višednevnog ometanja izabrala predsjednika parlamenta, povrijeđeno je više od 100 osoba, među kojima vodeći ljudi tadašnjih opozicionih stranaka.

Među povrijeđenima su bili predsjednik SDSM Zoran Zaev, negova zamjenica Radmila Šekerinska, Zijadin Sela, kao i veći broj poslanika i novinara.

Bonus video: