Haradinaj traži međunarodnu istragu o slučaju Kumanovo

"Pravda treba da se dovede na mjesto, počevši od punog rasvjetljavanja događaja i svih njegovih dimenzija", rekao je Haradinaj.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.11.2017. 14:00h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je zatražio međunarodnu istragu zbog presude Krivičnog suda u Skuplju kojom su pripadnici takozvane "kumanovske grupe" osuđeni zbog terorizma na visoke zatvorske kazne.

"Sa povećanom pažnjom pratio sam proces nakon tragičnih dogđaja u Kumanovu u maju 2015. godine i kazne koje su izrečene od strane suda u Skoplju. Pravda treba da se dovede na mjesto, počevši od punog rasvjetljavanja događaja i svih njegovih dimenzija. Međunarodna istraga bi pomogla punom rasvjetljavanju istine, za koju se zalažemo svi", rekao je Haradinaj.

Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli je pozvao na unutrašnje konsultacije ambasadora Kosova u Skoplju Iljbera Hisu, ali i ambasadora Makedonije na Kosovu, javili su prištinski mediji.

Krivični sud u Skoplju u četvrtak je sedmoricu albanaca osudio na doživotne kazne zatvora jer su u sukobu sa pripadnicima specijalnih jedinica MUP-a Makedonije u maju 2015. godine u Divljem naselju u Kumanovu, na sjeveru Makedonije ubili osmoricu policajaca.

Trinaest optuženih osuđeno je na kazne zatvora od po 40 godina. Šestorica optuženih su dobila kazne zatvora od 20 godina, jedan 18, a po dvojica su kažnjena na 14, 13 i 12 godina. Četvorica su zbog nedostatka dokaza, oslobođena optužbi.

Presude su u Krivičnom sudu izrečene u odsustvu optuženih koji su neposredno pre izricanja presude izazvali haos u sudnici skandirajući slogane takozvanoj Oslobodilačkoj vojci Kosova i "velikoj Albaniji".

Zbog odluke suda porodice osuđenih Albanaca juče su palile zastave Makedonije u Gnjilanu i Skoplju.

Bonus video: