Kossev: Kosovskim ministrima zabranjena posjeta Medveđi, Bujanovcu i Preševu

Ministri iz Prištine planirali su da u dva dana posjete srpske opštine sa albanskom većinom povodom Dana albanske zastave koji se obilježava u nedjelju

5702 pregleda 5 komentar(a)
Medveđa, Foto: Shutterstock
Medveđa, Foto: Shutterstock

Ministarki obrazovanja Kosova Arberi Negavci, ministru finansija Hekuranu Muratiju, kulture Hajrulahu Čekuu i infrastrukture Ljiburnu Aljiu danas je zabranjena dvovnevna posjeta Medveđi, Bujanovcu i Preševu, prenio je portal Kossev.

Alji je na svom Fejsbuk nalogu potvrdio da su "jutros od srpskih vlasti dobili obavještenje da im je posjeta uskraćena", prema njegovim riječima, "bez ikakvog razloga".

"Odbijeno nam je danas u 7.13. U negativnom odgovoru koji je stigao preko naše kancelarije za vezu u Beogradu ne navodi se razlog za odbijanje", naveo je Aljiu.

Ministri iz Prištine planirali su da u dva dana posjete srpske opštine sa albanskom većinom povodom Dana albanske zastave koji se obilježava u nedjelju.

Zahtjev srpskim vlastima za boravak u tim opštinama su uputili 24. novembra sa detaljima plana posjete, dodajući da je to učinjeno u skladu sa Briselskim dogovorom.

"Odbijanje zahtjeva je otvorena prepreka da se pomogne diskriminisanim građanima Albanije u Preševu, Medveđi i Bujanovcu", ocijenio je Aljiu.

Ranije ove nedjelje Priština je zabranila dolazak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Petru Petkoviću, koji je planirao da posjeti manastir Visoki Dečani na dan ktitorske slave.

Bonus video: