Hrvatskom turizmu fali trećina radne snage

Mnoge kompanije pokrenule kampanje privlačenja kvalifikovanih radnika za narednu sezonu

7090 pregleda 6 komentar(a)
Turizam čini skoro 20 odsto BDP-a: Poreč, Foto: Antonio Bronic
Turizam čini skoro 20 odsto BDP-a: Poreč, Foto: Antonio Bronic

Turistički objekti u Hrvatskoj suočiće se naredne godine sa nedostatkom do jedne trećine radne snage, izjavio je juče predsjednik nacionalnog udruženja najvećih turističkih kompanija Veljko Ostojić.

Hrvatska turistička industrija, koja je uglavnom fokusirana na ljetnje mjesece, čini skoro 20% bruto domaćeg proizvoda (BDP) države i mnogi sezonski radnici mogu zaraditi više u drugim zemljama, navodi Rojters.

“Oko 100.000 ljudi radi u turističkom sektoru, a nama nedostaje nekih 30.000 do 35.000 ljudi. Turistički biznisi nemaju vremena da čekaju i mnogi su pokrenuli kampanje traženja kvalifikovanih ljudi”, rekao je Ostojić za Rojters.

Agencija navodi da osim na lokalnom tržištu rada, hotelijeri i vlasnici restorana i kafića traže kvalifikovane radnike u drugim balkanskim zemljama poput Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore, ali i u nekim udaljenijim poput Ukrajine ili Filipina.

Oni se nadmeću sa bolje plaćenim poslovima u bogatijim zemljama Evropske unije, poput Austrije ili Njemačke. Švajcarska od januara otvara svoje tržište rada za Hrvate, što predstavlja dodatni pritisak na turistička preduzeća.

“Plate konobara ili kuvara su duplo veće u Austriji, na primjer, ali bismo mogli da se takmičimo sa atraktivnim uslovima smještaja, bržom obradom papira za radne dozvole, odsustvom jezičke barijere i blizinom doma za radnike sa Balkana”, rekao je Ostojić.

Sjevernojadranski hotelijer Aminess traži hiljadu sezonskih radnika za sljedeće ljeto i upravo je počeo kampanju za privlačenje radnika na mjesta poput kuvara, konobara, mesara, zabavljača i čistača.

“Tražimo radnike sa iskustvom ili odgovarajućom školskom spremom, ali to nije obavezno jer ulažemo i u edukaciju budućih zaposlenih. Sljedeće godine ćemo uložiti milion kuna (150.102 dolara)”, rekla je Marina Perić, šefica ljudskih resursa u Aminessu.

Ostojić je rekao da turistički sektor apeluje na digitalizaciju papirologije za dobijanje radnih dozvola za one koji dolaze izvan EU.

“Bez radne snage, neki objekti će ostati zatvoreni ili će morati da skrate radno vrijeme”, dodao je.

Potpredsjednica Hrvatske privredne komore za građevinarstvo i saobraćaj, Mirjana Čagalj, rekla je kako je svaki treći zaposleni radnik u Hrvatskoj stranac. Ona je za “Jutarnji list” izjavila da su radnici koji dolaze niskokvalifikovani, a da su dobri radnici iz Hrvatske otišli vani, u Austriju i Njemačku.

Bonus video: