Umrla beba iz Gaze prethodno spasena iz utrobe majke na samrti

Izraelski napad ubio je i njenog supruga, Šukrija, i njihovu trogodišnju ćerku, Malak

3767 pregleda 1 komentar(a)
Stric palestinske djevojčice, koja je umrla nekoliko dana nakon što je spasena iz utrobe svoje majke na samrti, čuči pored njenog groba u Rafi u južnom pojasu Gaze, Foto: Reuters
Stric palestinske djevojčice, koja je umrla nekoliko dana nakon što je spasena iz utrobe svoje majke na samrti, čuči pored njenog groba u Rafi u južnom pojasu Gaze, Foto: Reuters

Djevojčica, koja je rođena iz utrobe majke na samrti u bolnici u Gazi, nakon izraelskog vazdušnog napada, umrla je poslije samo nekoliko dana života, rekao je doktor koji je brinuo o njoj, javio je Rojters.

Beba je dobila ime Sabrin al Ru. Drugo ime na arapskom znači "duša".

Njena majka, Sabrin al Sakani (al Šeik), bila je teško povrijeđena kada je izraelski napad pogodio porodičnu kuću u Rafi, najjužnijem gradu u opkoljenom Pojasu Gaze, u subotu uveče.

Izraelski napad ubio je i njenog supruga, Šukrija, i njihovu trogodišnju ćerku, Malak.

Sabrin al Sakani (al Šeik), koja je bila trudna 30 nedjelja, hitno je prebačena u emiratsku bolnicu u Rafi. Umrla je od zadobijenih rana, ali su doktori uspjeli da spase bebu carskim rezom.

Međutim, beba je imala respiratorne probleme i slab imuni sistem, rekao je doktor Mohamad Salama, šef odjeljenja za hitne slučajeve pomoći novorođenčadima u emiratskoj bolnici, koji je brinuo o Sabrin al Ru.

Umrla je juče, a njeno malo tijelo je sahranjeno na pješčanom groblju u Rafi.

"Drugi doktori i ja smo pokušali da je spasimo, ali umrla je. Za mene lično to je bio veoma težak i bolan dan", rekao je on Rojtersu telefonom.

"Rođena je dok njen respiratorni sistem nije bio zreo, a njen imuni sistem je bio veoma slab i to je dovelo do njene smrti. Pridružila se porodici kao mučenica", rekao je Salama.

Više od 34.000 Palestinaca, od kojih su mnoge žene i djeca, ubijeno je u šestomjesečnom ratu u Gazi između Izraela i militanata Hamasa, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze. Izrael poriče da je namjerno gađao civile u svojoj kampanji za iskorjenjivanje Hamasa.

Veliki dio Gaze uništen je izraelskim bombardovanjem i većina bolnica u enklavi je teško oštećena, dok onima koje još uvek rade nemaju električnu energiju, medicinsku opremu za sterilizaciju i druge zalihe.

"Baka (Sabrin al Rou) je pozvala mene i doktore da se brinemo o njoj, jer ona bi bila neko ko bi čuvao sjećanje na majku, oca i sestru, ali bila je Božja volja da umre", rekao je Salama.

Njen stric, Rami al Šeik Džouda, sjedio je danas pored njenog groba žaleći zbog gubitka bebe i ostalih u porodici. Rekao je da je svakog dana posjećivao bolnicu da provjeri zdravlje Sabrin al Ru. Doktori su mu rekli da ima respiratorni problem, ali on nije mislio da je tako loše, sve dok ga nisu pozvali iz bolnice i rekli mu da je beba umrla.

"Otišla je Ru, nema mog brata, njegove žene i ćerke, nema njegovog zeta i kuće koja nas je okupljala", rekao je Rojtersu.

"Nemamo sjećanja ni na brata, ni na njegovu ćerku, ni na ženu. Sve je nestalo, čak ni njihove slike, ni mobilni telefoni, nismo mogli da ih pronađemo", rekao je stric.

Bonus video: