potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja

Sumnja se da je omikron zabilježen i u Hrvatskoj, čeka se zvanična potvrda

"Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa Omicron, zbog ostvarenog kontakta sa osobom iz Južnoafričke Republike"

5092 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu saopšteno je da je RT-PCR analiza sumnjivog uzorka ukazala na određena odstupanja u poređenju sa drugim varijantama koronavirusa.

Dalja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 - omikron.

Iz Instituta je navedeno da su o rezultatima obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja i čeka se njihova službena potvrda.

Takođe, napominju da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja.

"Slijedom brojnih novinarskih pitanja upućenih Institutu Ruđer Bošković nakon saopštenja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante Omicron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. decembra 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja. Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa Omicron, zbog ostvarenog kontakta sa osobom iz Južnoafričke Republike. Njen uzorak upućen je na dalju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka. RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u poređenju sa drugim varijantama koronavirusa. Dalja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 Omicron. O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravlje će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima", navodi se u saopštenju Instituta Ruđer Bošković.