sjeverna makedonija

Albanska partija Alternativa prihvatila ponudu Zaeva da postane dio vlade

Ulaskom u vladu, Alternativa će sa četiri poslasnika pojačati parlamentarnu većinu oko SDSM i najveće albanske partije DUI Alija Ahmetija

8361 pregleda 2 komentar(a)
Zaev, Foto: Reuters
Zaev, Foto: Reuters

Manja albanska opoziciona partija Alternativa odlučila je da prihvati ponudu da postane dio paralamentarne većine i uđe u vladu Sjeverne Makedonije.

Takva odluka uslijedila je nakon tri sastanka lidera Alternative Afrima Gašija i premijera Sjeverne Makedonije i lidera SDSM u ostavci Zorana Zaeva, kojeg je ta partija ovlastila da pregovara o uvećanju uzdrmane paralamentarne većine.

Ulaskom u Vladu Sjeverne Makedonije, Alternativa će sa četiri poslasnika pojačati parlamentarnu većinu oko SDSM i najveće albanske partije DUI Alija Ahmetija.

Portparol Alteranative Orhan Murtezani rekao je na konfereneciji za novinare u Tetovu da je odluku da uđe u vladu Centralni savjet stranke donio većinom glasova, a kao neke od razloga je naveo zatvaranje spora Sjeverne Makedonije sa Bugarskom i mogući skori početak pregovra sa EU.

Murtezani je rekao da će Alternativa kao dio vlade tražiti međunarodni istragu u nekoliko sudskih slučajeva u kojma su osuđeni etnički Albanci, kao što su „Monstrum“ i „Divo naselje“.

Nakon neuspjelog pokušaja opozicije na čelu sa konzervativnom strankom VMRO-DPMNE da 11. novembra u parlamentu sruši vladu, Zaev je počeo pregovore sa Alternativom kako bi ojačao parlamentarnu većinu koja je tada bila pala na 60 poslanika u Sobranju sa 120 mjesta.

Centralni odbor SDSM je prihvatio u petak, 27. novembra ostavku Zaeva na mesto predsedniika te partije, ali mu je potvrdio „prenesenu nadležnost“ da nastavi pregovore o uvećanju parlamentarne većine sa Alternativom, koja je učestovala u neuspjelom pokušaju rušenja Vlade.

Preporučujemo za Vas