predlog izmjena zakona

Školama u Srbiji kazne do milion dinara ako ne puste „Bože pravde“

Predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika kaže da je uvođenje kazne besmisleno, jer škole nemaju sopstveni budžet, pa država na taj način može jedino da kažnjava samu sebe

1878 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Srbije poslala je Skupštini predlog izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima se za neizvođenje himne na početku školske godine škola kažnjava iznosom od sto hiljada do million dinara. Predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Jasna Janković kaže za Nova.rs da je uvođenje te kazne besmisleno, jer škole nemaju sopstveni budžet, pa država na taj način može jedino da kažnjava samu sebe.

Član 28. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja po predlogu koji čeka usvajanje u Skupštini trebalo bi da bude izmijenjen i umjesto “Obrazovno-vaspitni rad škole ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, a završava se 31. avgusta naredne godine”, glasi:

“Obrazovno-vaspitni rad ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, izvođenjem himne Republike Srbije, a završava se 31. avgusta naredne godine.”

Uz to su predložene i dopune Člana 191 stavom 1a koji glasi: Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj ustanova ako ne izvede himnu Republike Srbije u skladu sa novim Zakonom. Ovaj predog da škole bude kažnjavane u iznosu od čak milion dinara ukoliko 1. septembra izostane intoniranje himne, Janković ocjenjuje kao besmislen.

“Škola ne posjeduje svoj novac, na zarađuje, ona je državna institucija. I onda država kazni školu. Šta to znači? Država kazni samu sebe. Zamislite koliko je to besmisleno”, kaže Janković.

Objašnjava da nije protiv intoniranja himne, ali da to nije način da se himna uvede u škole. Navodi i da postoje problemi koji su mnogo važniji o toga, a koji bi mogli da budu riješeni izmjenama pomenutog zakona.

“Mijenjamo nešto što je manje važno, a suština je nepromijenjena. I dalje imamo iste probleme koje smo imali i prije kovida, a koje je kovid dodatno zapaprio najljućom mogućom papričicom i sad vi iz toga da se izvlačimo. Predlagač zakona uopšte nije slušao struku, a i ono što smo se dogovorili, a to je status vjeroučitelja, nije uopšte ušlo u izmjene zakona”, priča profesorica srpskog jezika i dodaje da su izmjene zakona postale dio uobičajenih aktivnosti srpskih ministara prosvete, kao i to da njima ništa bitno ne rješavaju.