Kod dvije osobe u Hrvatskoj potvrđen omikron soj korone

Zaraza ne bi trebalo da se širi, s obzirom da su oboljeli brzo detektovani. Obojica oboljelih bili su vakcinisani, rekao je epidemiolog Bernard Kaić

4281 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je na konferenciji za medije da su kod dva pacijenta u Hrvatskoj potvrđeni slučajevi omikron soja koronavirusa.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je na konferenciji da su oboljeli anketirani s ciljem pokušavanja otkrivanja izvora infekcije, te identifikovanja njihovih kontakata da bi se stavili pod nadzor.

"Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor kod to dvoje oboljelih, s obzirom na to da nisu imali nikakva putovanja izvan Hrvatske, međutim velika je mogućnost da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno dva dana prije početka simptoma", dodao je Kaić, kako prenosi HRT.

Postoji mogućnost da su neki od učesnika skupa zaraženi, ali i da je neko od njih bio izvor. Svi kontakti poslati su na testiranje, danas ih je bilo 13. Među učesnicima skupa bilo je i stranaca, države iz kojih dolaze su obaviještene o njihovoj izloženosti. Svi koji su prisustvovali skupu, kao i porodični kontakti oboljelih su pod zdravstvenim nadzorom i u karantinu, piše HRT. Zaraza, rekao je takođe Kaić, ne bi trebalo da se širi, s obzirom da su oboljeli brzo detektovani. Obojica oboljelih bili su vakcinisani.

Bonus video: