Nova: SAD uvele sankcije Milanu Radoičiću i Zvonku Veselinoviću

Vučić kazao da će, ako ima ozbiljnih optužbi, biti ispitane. Negirao da je Srpska napredna stranka (SNS), na čijem je čelu, uzimala novac od Zvonka Veselinovića

25340 pregleda 14 komentar(a)
Veselinović, Foto: BIRN
Veselinović, Foto: BIRN
Ažurirano: 08.12.2021. 19:46h

Sjedinje Američke Države objavile su nove sankcije pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, piše Nova.rs.

Pomenuti biznismeni bliski sa vladajućom strankom u Srbiji, SNS, a sam Radoičić je visokopozionirani predstavnik Srpske liste.

Kako piše Nova, u obrazloženju se navodi da je Veselinović vođa organizovane kriminalne grupe i jedan od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Кosovu. Navodi se i da je angažovan u šemi velikih razmera za podmićivanje sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Iz američke administracije ističu kako je organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića optužena za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića u januaru 2018.

„Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu“, stoji, između ostalog u obrazloženju.

Vučić o sankcijama: Ako ima ozbiljnih optužbi, biće ispitane

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući odluku Sjedinjenih Država da stavi na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, Milana Radoičića, biznismena sa sjevera Kosova Zvonka Veselinovića i još 11 sa njima povezanih osoba, da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje "neke ozbiljne optužbe".

On je na konferenciji za medije 8. decembra rekao da je dobio neformalni izveštaj od Ambasade SAD o ovoj odluci.

"Oni su njih optužili prije svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar. Ako postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih i te kako ispitati", rekao je Vučić.

Američko ministarstvo finansija je ranije 8. decembra saopštilo da je stavilo na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu Milana Radoičića, biznismena sa sjevera Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba. Oni su optuženi da povezanost sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Vučić je rekao da se plaši da "ćemo uskoro takav papir da dobijemo za neke na mnogo višim funkcijama u regionu".

"Hoćemo li onda tako da reagujemo? Sve što dobijemo sa bilo kojim pokazateljem da je neko izvršio krivično djelo, naši nadležni organi će biti spremni da istog sekunda i u potpunosti to provjere", rekao je Vučić.

Vučić je negirao da je Srpska napredna stranka (SNS), na čijem je čelu, uzimala novac od Zvonka Veselinovića.

“Ni dinara nam nisu dali, što se tiče ostalih ne znam. Stranka koju vodim ima više nego dovoljno novca zahvaljujući državnim sredstvima i članarini. To su naši osnovni izvori. Nikakve potrebe nemamo za bilo kakvim dodacima”, rekao je Vučić.

Zvonko i Žarko Veselinović, Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Pored ovih osoba, na listi sankcija SAD je i preko 20 njihovih firmi sa sjedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj. Sankcijama SAD se imovina pojedinaca i frimi na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD navodi se da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu.

Dodaje se da je njegova kriminalna grupa umiješana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbjednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Kako se navodi, od kraja 2017, Veselinović i njegov brat Žarko imali su dogovore sa političarima da pomognu pobedu na izborima njihove partije, obezbijede političke pobjede njihovih kandidata i finansiraju kandidate sa velikim sumama novca.

Zauzvrat, ti političari bi omogućili braći kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, kao i gde mogu da se bave svojim nelegalnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti, a takođe bi pružali vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće.

Dodaje se, da bi političari, takođe, nagradili braću Veselinović radeći na tome da im daju najbolje infrastrukturne ugovore.

Bonus video: