“obojene revolucije” tema razgovora

Vulin predao Moskvi tajne snimke ruskih opozicionara poslije kojih su uhapšeni

Ubrzo nakon sastanka, objavljena je vijest da je Pivovarov uhapšen tako što je izveden iz aviona u Sankt Peterburgu i sada mu prijeti kazna do šest godina zatvora zbog „učestvovanja u radu u nepoželjnoj organizaciji“

25993 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

Ministar policije Aleksandar Vulin u maju ove godine sastao se sa sekretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije Nikolajem Patruševim, kom je predao snimke Bezbjedonosno informativne agencije (BIA) sa informacijama o sastanku ruskih opozicionih lidera u Beogradu, saznaje Nova.rs.

Ranije je objavljena informacija da su Rusija i Srbija u tajnosti formirali zajedničku radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija, čiji je zadatak da guši masovne demonstracije građana. Pored toga, zajedničko tijelo srpske i ruske vlasti trebalo bi da vrši nadzor nad opozicionim liderima, nezavisnim medijima i organizacijama civilnog sektora.

Sumnje da postoji zajednička koordinacija vlasti u Rusiji i Srbiji oko suzbijanja masovnih demonstracija i da se razmjenjuju iskustva na ovu temu, dodatno su podgrijane nakon sastanka koji je Vulin imao sa Patruševima uoči posljednjeg protesta u subotu.

Da su “obojene revolucije” tema njihovih razgovora, moglo se pročitati u zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova nakon nedavne posjete Vulina Moskvi.

U njemu je, između ostalog pisalo, da je na njihovom sastanku “istaknuto da su ‘obojene revolucije’ postale, već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalјa koje imaju za cilј narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije”.

Konstatovano je takođe da se “slobodne zemlјe moraju tome oduprijeti”.

Prema nekim informacijama, pomenuta Radna grupa za borbu protiv obojene revolucije postojala je i sredinom prošle godine, kada je Uprava za sprečavanje pranja novca napravila spisak poznatih novinara, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine.

U maju sastanak koji je rezultirao hapšenjem opozicionara

Na sastanku koji su Vulin i Patrušev održali krajem maja, ministar policije je, kako saznaje Nova.rs, predao zvaničniku iz Moskve snimke sastanka ruskih opozicionara u Beogradu, koje je napravila BIA, a na kojima su zapisi razgovora opozicionara Andreja Pivovarova i Vladimira Kara-Murza.

Ubrzo nakon sastanka, objavljena je vijest da je Pivovarov uhapšen tako što je izveden iz aviona u Sankt Peterburgu i sada mu prijeti kazna do šest godina zatvora zbog „učestvovanja u radu u nepoželjnoj organizaciji“.

Informaciju o hapšenju Pivovarova objavio je upravo Kara-Murza, tvrdeći da su predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko „bukvalno blizanci“.

Kara-Murza se oglasio zbog informacija da je ministar policije Vulin dostavio Patruševu snimke njegovih razgovora sa Pivovarovim, rekavši da je drljiva spremnost srpskih vlasti da „stane na zadnje noge pred velikog rata iz Kremlja“.

Nedavno je srpski ministar ponovo posjetio Moskvu. Vulin i Patrušev su nakon sastanka najavili stvaranje zajedničke „radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija“, čiji će zadaci biti sprečavanje demonstracija i stalno praćenje opozicionih aktivista, nevladinih organizacija i nezavisnih novinara.

„Dirljiva je spremnost aktuelnih srpskih vlasti da stanu na zadnje noge pred velikog brata iz Kremlja. Sada je jasno o kakvoj su ‘bezbjednosnoj saradnji’ Patrušev i Vulin govorili na sastanku sredinom maja, na kom su prenijeti transkripti prisluškivanih razgovora“, napisao je on u svom autorskom tekstu.

Ovim povodom oglasio se i Mihail Hodorkovski, kritičar Kremlja i bivši naftni tajkun.

„Srpska tajna policija, ispostavilo se, snima razgovore ruskih aktivista i propušta ih u FSB (Federalnoj službi bezbednosti prim.aut). Istorija ne uči, ali Hag čeka“, napisao je on na društvenoj mreži Tviter.

I dok je kompletna demokratska javnost u Rusiji zgoržena saznanjem da srpska vlast potkazuje ruske opozicionare kako bi zadržala blagonaklonost Moskve, ministar policije Aleksandar Vulin se ne izjašnjava ovim povodom.