Uče za pekare i konobare kako bi što prije otišli van

Dašuri bi mogla da počne da popunjava papirologiju i formulare za vizu na osnovu svojih medicinskih vještina. Međutim konkurencija za takvu vrstu posla je žestoka i to je dugotrajan proces

5880 pregleda 0 komentar(a)
U periodu između 2008. i 2018. ukupno 203 330 građana je napustilo Kosovo: mural u Prištini, Foto: Rojters
U periodu između 2008. i 2018. ukupno 203 330 građana je napustilo Kosovo: mural u Prištini, Foto: Rojters

Dašuri Džahanaj mijesi tijesto u zanatskoj školi u Prizrenu na Kosovu, obučavajući se za pekarku u nadi da će joj to obezbijediti bržu kartu za izlazak iz svoje zemlje od teško stečene diplome medicinske sestre.

Ova 23-godišnjakinja, poput velikog broja svojih sunarodnika, očajnički želi da ode iz zemlje i nađe posao u bogatijim djelovima Evrope, privučeni boljim platama i prilikama za napredovanje.

Ona bi mogla da počne da popunjava papirologiju i formulare za vizu na osnovu svojih medicinskih vještina. Međutim konkurencija za takvu vrstu posla je žestoka i to je dugotrajan proces.

”Potrajalo bi godinama dok ne dobijem radnu vizu za posao medicinske sestre u Njemačkoj”, kazala je ona za Rojters. Umjesto toga, ona je već stupila u kontakt sa pekarama u Sloveniji koje su spremne da odmah prime slabije kvalifikovane radnike.

Kada se jednom nađe u Evropskoj uniji, ona će biti u boljoj poziciji. “Saznala sam da će sve ići brže ukoliko dobijem posao u pekari u Sloveniji, a zatim se prijavim da radim kao medicinska sestra u Njemačkoj”.

Sa BDP-om od 4.300 dolara po glavi stanovnika i sa nezaposlenom jednom trećinom radno sposobne populacije, Kosovo se smatra jednom od najsiromašnijih država Evrope.

Čak 78 odsto Kosovara između 18 i 35 godina kaže da bi voljeli da odu u inostranstvo ukoliko bi im se ukazala prilika, pokazalo je istraživanje sprovedeno krajem novembra.

Ukupno 203.330 građana Kosova napustilo je zemlju u periodu između 2008. i 2018. i zatražilo azil u Evropskoj uniji, pokazala je studija Evropskog političkog instituta za Kosovo - što je podstaklo strahove da bi u zemlji moglo doći do manjka radne snage.

Centar za stručnu obiku u Prizrenu je jedna od šest zanatskih škola na Kosovu koja nudi mladim ljudima kratke kurseve uključujući i one za pekare, šminkere i električare.

Upravnik centra, Sinan Gaši, kazao je da se broj polaznika udvostručio od 2015.

”Ovdje nema budućnosti za mlade”, objavio je na Tviteru Rilind Babatinka, ekonomista iz Podujeva.

On je kazao da je već počeo da planira da stavi po strani diplomu i prijavi se za vizu kako bi radio u restoranu brze hrane u Njemačkoj.

Bonus video: