Poslanici srpskog Parlamenta usvojili izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Usvajanje tog i Zakona o eksproprijaciji dovelo je do građanskih protesta širom Srbije tokom kojih su blokirane ključne saobraćajnice a posle masovnog okupljanja građana prošle subote, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je parlamentu Zakon o eksproprijaciji i najavio izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

4043 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koje je podnela Vlada.

Sjednica je sazvana u roku kraćem od predviđenog, a poslanici su danas prihvatili da zakon stupi na snagu odmah.

Na sjednici praktično nije bilo rasprave, govorila su samo dva poslanika i to mimo dnevnog reda.

U obrazloženju zakona piše da se izmjene odnose na članove koji se tiču ovjere potpisa, predstavnika ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i roka za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu izmjena ukida se taksa za ovjeru potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu dio organa za sprovođenje referenduma.

Prema predloženim izmjenama, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine a ni Skupština Srbije neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu u naredne četiri godine.

Poslanici su 25. novembra usvojili Izmjene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se, kako je ranije obrazloženo, otklanjaju nedostaci niza rješenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani rijetko koristili te institute u praksi.

Usvajanje tog i Zakona o eksproprijaciji dovelo je do građanskih protesta širom Srbije tokom kojih su blokirane ključne saobraćajnice a posle masovnog okupljanja građana prošle subote, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je parlamentu Zakon o eksproprijaciji i najavio izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Bonus video: