Zakon o euru u Hrvatskoj u fazi izrade

Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić u petak je kazao da bi nacrt tog akta trebalo da bude objavljen sredinom januara

5279 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zakon o euru u Hrvatskoj je u fazi izrade, a njegovo donošenje se očekuje u aprilu naredne godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić u petak je kazao da bi nacrt tog akta trebalo da bude objavljen sredinom januara.

"Uz taj zakon biće potrebno promijeniti 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata prije samog uvođenja eura", rekao je Marić na konferenciji Hrvatska kao dio eurozone, koja se održava u Rovinju u organizaciji Večernjeg lista i Istarske županije.

Vlada je 1. januar 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebalo da bude spremna za ulazak u eurozonu, a objava formalne odluke očekuje se sredinom naredne godine, piše tportal.hr.

"Od tog trenutka Hrvatska praktično ulazi u završnu fazu i sav ovaj posao koji radimo moramo još da ubrzamo, jer je puno posla pred nama", rekao je Marić.

On je podsjetio da će biti potrebno povući gotovo 1,1 milijardu komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna, te obaviti presnabdijevanje banaka, pošte, Fine i preduzetnika novčanicama i kovanicama eura, prenosi Biznisinfo.

Prema njegovim riječima, od avgusta naredne godine će, kroz zakon o euru, biti regulisana obaveza dvojnog iskazivanja cijena, što je jedan od načina da se ublaže pritisci na inflaciju.

Marić je objasnio da se 1. januara 2023. godine, preko noći prebacuju na euro i još dvije sedmice će trajati dualni opticaj, odnosno građani će moći da plaćaju u kunama, a nakon toga samo u eurima.

"Period dualnog iskazivanja cijena trajaće minimalno godinu", dodao je Marić.

Bonus video: