Varhelji: Vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ključni za pregovore o pristupanju Srbije EU

Brnabić je podsjetila da nova metodologija proširenja EU znači političko upravljanje procesom evropskih integracija i dodala da je to, "posebno u oblasti vladavine prava, očigledno dalo rezultat"

1902 pregleda 2 komentar(a)
Varhelji, Foto: Reuters
Varhelji, Foto: Reuters

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ostaju ključni za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i naglasio da je važno da Srbija nastavi da ostvaruje dobre rezultate na terenu u tim oblastima.

Na konferenciji za novinare poslije Međuvladine konferencije na kojoj je Srbija otvorila Klaster četiri u pristupnim pregovorima sa EU, Varhelji je rekao da će Evropska komisija nastaviti da radi sve što može kako bi ubrzala proces pristupanja Srbije i cijelog regiona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je današnji dan za Srbiju prekretnica u procesu evropskih integracija i dodala da je otvaranje Klastera četiri "veliki i važan korak i veliki uspjeh" na čemu je "čestitala građanima, vladi i predsjedniku Srbije".

Brnabić je podsjetila da nova metodologija proširenja EU znači političko upravljanje procesom evropskih integracija i dodala da je to, "posebno u oblasti vladavine prava, očigledno dalo rezultat".

Brnabić je izrazila očekivanje da će Srbija naredne godine otvoriti Klaster tri i pripremiti se za otvaranje Klastera pet i dodala da će dalji fokus biti na reformama u oblasti vladavine prava i zaštite životne sredine, kao i da prioriteti za Srbiju ostaju dijalog sa Prištinom, regionalna stabilnost, ekonomija i postepeno uskladjivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.