Brnabić: Ne bježim od transparentnosti, Rio Tintu potreban odnos sa lokalnim stanovništvom

Rekla je da je obaviještena da se neobavezujući memorandumi uglavnom ne objavljuju, već da se medijima šalju prepričani u vidu saopštenja, nakon čega je reagovala i taj dokument iz 2017. dostavila je televiziji Juronjuz

5478 pregleda 1 komentar(a)
Brnabić, Foto: Shutterstock
Brnabić, Foto: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas je u poslovanju kompanije Rio Tinto, koja planira da realizuje projekat za eksploataciju litijuma "Jadar" u Srbiji, potreban viši nivo transparentnosti.

"Ne bježim od transparentnosti, mislim da je ona saveznik u radu javne uprave i Vlade. Bila sam nezadovoljna kada sam shvatila da Memorandum o razumijevanju između Rio Tinta i Srbije iz 2017. godine nije objavljen. Zaista nisam znala", kazala je Brnabić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Rekla je da je obaviještena da se neobavezujući memorandumi uglavnom ne objavljuju, već da se medijima šalju prepričani u vidu saopštenja, nakon čega je reagovala i taj dokument iz 2017. dostavila je televiziji Juronjuz.

Ona je naglasila da više transparentnosti kompanije Rio Tinto prije svega treba da bude u odnosima sa lokalnim stanovništvom, ali ne samo sa onima koji su direktno u zoni u kojoj je rudnik planiran.

"Da li će biti rudnika, to zavisi od ljudi i studije o procjeni uticaja na životnu sredinu. To su dva uslova koja je predsjednik (Srbije Aleksandar Vučić) ranije iznio", rekla je Brnabić.

Bonus video: