Stano: Jasan stav EU – zaključci NSRS korak ka eskalaciji

Najave odvajanja i prenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija te najavili "prenos nadležnosti" u oblasti obrane, pravosuđa i policije

7504 pregleda 1 komentar(a)
Stano, Foto: Printscreen YouTube
Stano, Foto: Printscreen YouTube

"Stav Evropske unije u vezi sa sjednicom NSRS, održanom 10. decembra 2021. godine, jasno je izrečen u izjavama komesara Varhelyija, tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini. Kako je to komesar potcrtao medijima, demontaža državnih institucija odvela bi Bosnu i Hercegovinu dalje od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU i stavila bi put ka EU na čekanje", kazao je za N1 portparol Evropske komisije Peter Stano.

Na toj sjednici je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

Stano je dodao kako bi se destabilizacija negativno odrazila i na poslovanje, a što je i najvažnije, na građane BiH.

“Ovaj stav je ponovo potvrđen u zajedničkom saopštenju Kvinte i EU objavljenom 10. decembra, gdje smo vrlo jasno naglasili da su zaključci NSRS korak ka eskalaciji i ćorsokak. EU je nedvosmisleno opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, jasnu i kredibilnu evropsku perspektivu zemlje, kao i za olakšavanje dijaloga i rješavanje trenutne političke krize. Bilo kakve tvrdnje o suprotnom nisu kredibilne“, istakao je Stano.

U izjavi za N1 naveo je kako nikada ne komentariše medijske izvještaje o navodnim internim dokumentima EU.

“Generalno, mogu samo da konstatujem da je izvještavanje ambasada/delegacija u sjedištu o unutrašnjim dešavanjima u zemlji domaćinu, sastancima ili posjetama prirodan i sastavni dio svakodnevnog diplomatskog posla i redovno se obavlja”, zaključio je Petar Stano.

Podsjećamo, danas je objavljen sadržaj dokumenta kojeg je navodno šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler napisao neposredno nakon posjete komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyija BiH, gdje je boravio 24. i 25. novembra i održao sastanke s političkim predstavnicima i predstavnicima vlasti.

Osim detalja dogovora kojim se definisao pokušaj izlaska iz trenutne krize, kao glavni krivac za istu imenovan je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“EU ministri su se sastali na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, kako bi čuli izvještaj komesara Olivera Varhelyija, koji je boravio u posjeti BiH 24 -25. novembra a što je obuhvatalo posjete Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, gdje se sastao sa političkim liderima i razgovarao o načinima hitnog izlaska iz političke krize. Činilo se da je postignut labav politički dogovor, koji ne samo da bi zaustavio implementiranje politika za unilateralno povlačenje Republike Srpske iz državnih institucija, nego bi takođe odblokirao donošenje odluka na nivou BiH, kako bi se nastavio rad na EU reformama”, navodi se u dokumentu u koji je N1 imao uvid.

Najave odvajanja i prenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija te najavili "prenos nadležnosti" u oblasti obrane, pravosuđa i policije.

Žestoke reakcije iz Sarajeva

Zastupnik i visoki zvaničnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Zlatan Begić pozvao je u utorak, 21. decembra institucije EU da preduzmu mjere u okviru svojih nadležnosti protiv Olivera Varhelyija i Johana Sattler zbog “zloupotreba koje narušavaju vladavinu prava, Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum”.

“Varhelyi očigledno učestvuje u neprijateljskim aktivnostima usmjerenim protiv naše zemlje i njenih građana, te zloupotrebljava funkciju koja mu je povjerena. Oliver Varhelyi i Johan Stattler su udvorničkim pristupom rušilačkoj politici Milorada Dodika, izgubili povjerenje građana BiH”, saopćio je Begić.

Šemsudin Mehmedović, državni zastupnik i visoki zvaničnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije pozvao je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici na prekid pregovora s EU.

“Da li nam EU sprema Kiparski model. Samo sa USA voditi pregovore. Ne pregovarati sa EU. EU nas je na isti način prodala 1992. i isporučila 'genocidašima' i UZP-u (udruženi zločinački pothvat, op.a.). (Predsjednik Hrvatske Zoran) Milanović je očito trbuhozborac EU koja je sa ovim samu sebe izbacila iz pregovora”, saopštio je Mehmedović koji tvrdi da je “EU preko svog komesara za proširenje, dogovarala državni udar u BiH”.

Mehmedović je naveo da Tužilaštvo BiH vodi istragu oko rušenja ustavno-pravnog poretka kroz Zaključke NSRS, “ali to nije dovoljno”.

“Javnost treba prisiliti Tužilaštvo BiH da pokrenu istragu protiv dužnosnika Brisela i EU, Oliver Varheleya (Varhelyi, op.a.), Jonatana Sattlera (Johan, op.a.) i ostalih uključenih u ovaj sraman čin protiv BiH. Ništa manje nisu odgovorni za državni udar od Dodika. Pozivam političke stranke u BiH da prekinu sve kontakte sa EU dok EC i Vijeće Evrope ne daju svoj stav o ovome”, naveo je Mehmedović.

Pozvao je političke stranke da “Varheleya (Varhelyi, op.a.) i Sattlera proglase nepoželjnim osobama i zatraže zatvaranje Kancelarije EU u BiH do okončanja istrage u Briselu ili smjene briselskih diplomata upetljanih u rušenje ustavno-pravnog poretka u BiH”.

“Nakon osporavanja NATO puta Bosne, sada je upitan i EU put naše zemlje, ako su spremni da nas dovedu u model Kipra, i eventualno prihvate u članstvo EU jedan dio BiH. Sada su pale sve maske i potpuno je jasno odakle Dodik i Čović, Zagreb i Beograd crpe svu političku snagu. Ovo nije igra ni Dragana ni Milorada, već EU”, smatra visoki zvaničnik Stranke demokratske akcije i zastupnik u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović.

Bonus video: