Svjetska banka: Negativne ekonomske posljedice ako se Republika Srpska povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Navedena su još četiri rizika, a u prvom se ističe da bi pristup domaćem i inostranom finansiranju mogao biti znatno otežan, a raspoloživa sredstva bi mogla postati skuplja, sve dok se kreditori ne uvjere u funkcionisanje novog sistema i ne ocijene nove rizike

2042 pregleda 0 komentar(a)
Svjetska banka, Foto: Shutterstock
Svjetska banka, Foto: Shutterstock

Iz Svjetske banke upozorili su vlast u BiH na negativne ekonomske posljedice ako se Republika Srpska povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Svjetska banka je tim povodom uputila pismo predsjedavajućem Saveta ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD), ministrarki spoljnih poslova Biseri Turković (SDA), državnom ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi (HDZ), federalnom premijeru Fadilu Novaliću (SDA), federalnoj ministarki finansija Jelki Milićević (HDZ), premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću (SNSD) i ministarki finansija RS Zori Vidović (SNSD).

Uz pismo su, kako je objavio sarajevski portal Klix, priložili i bilješku u kojoj su navedene moguće negativne posljedice po sve građane Bosne i Hercegovine.

Navedeno je da bi povlačenje Republike Srpske iz državnog sistema za indirektno oporezivanje značilo slabiju naplatu poreza i neizvjesnost oko pravovremene otplate spoljnog javnog duga.

Ukazano je i na opasnost po entitetske budžete.

"Povlačenje Republike Srpske iz takvog sistema raspodjele prihoda bi moglo dovesti do nestabilnosti budžeta Republike Srpske, putem transmisijskih mehanizama i do nesigurnosti među inostranim i domaćim kreditorima", istaknuto je u pismu Svjetske banke.

Navedena su još četiri rizika, a u prvom se ističe da bi pristup domaćem i inostranom finansiranju mogao biti znatno otežan, a raspoloživa sredstva bi mogla postati skuplja, sve dok se kreditori ne uvjere u funkcionisanje novog sistema i ne ocijene nove rizike.

U kratkoročnom periodu, stoji dalje, poreski prihodi bi se mogli značajno smanjiti, a kao posljedica uspostavljanja novog sistema naplate prihoda može doći do povećane utaje poreza.

Još se ističe da novi sistem naplate poreskih prihoda zahtjeva institucionalne promjene, koje bi mogle dovesti do smanjenja poreskih stopa između entiteta.

"Neharmonizovano zakonodavstvo između entiteta i Brčko distrikta bi moglo rezultovati pravnom nestabilnošću", naveli su iz Svjetske banke.

Osim toga, ocijenjeno je da bi Valutni odbor i povjerenje u kurs mogli biti negativno pogođeni eventualnom ekonomskom krizom.

Ako bi se Republika Srpska povukla iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), eventualno prouzrokovana ekonomska kriza bi mogla negativno uticati na Centralnu banku i Valutni odbor, s mogućnošću narušavanja povjerenja u domaću valutu, što bi moglo rezultovati povlačenjem štednje i odlivom kapitala, upozorili su iz Svjetske banke.

Bonus video: