Među zatvorenicima malo antivaksera

Visoka stopa imunizacije u kaznenim ustanovama u BiH prkosi trendu među opštom populacijom

1726 pregleda 0 komentar(a)
Preko 90 odsto zatvorenika u Zenici je vakcinisano, Foto: Beta/AP
Preko 90 odsto zatvorenika u Zenici je vakcinisano, Foto: Beta/AP

Stopa vakcinacije protiv koronavirusa u Bosni je među najnižim u Evropi, ali jedna populacija u toj zemlji prkosi nacionalnom trendu: zatvorenici.

Preko 80 odsto od 2000 muškaraca i žena koji služe zatvorske kazne u 13 zatvora u BiH primilo je najmanje jednu dozu kovid vakcine. Taj procenat na nivou opšte populacije iznosi 27 odsto, piše agencija AP i dodaje da je to rezultat odbijanja a ne nedostatka vakcina.

U najvećoj kaznenoj instituciji u BiH, zatvoru maksimalne bezbjednosti u Zenici, preko 90 odsto od ukupno 600 zatvorenika i preko 60 odsto zaposlenih primilo je dvije doze vakcine.

"Skoro pa samo završili", kazao je o imunizaciji upravnik Redžo Kahrić.

Mada je stopa vakcinacije među zaposlenima u zatvorima u BiH do sada bila manja nego među zatvorenicima, i dalje je sva puta veća nego među opštom populacijom.

Kahrić kaže da je vakcinacija zatvorenika u Zenici i drugim zatvorima u zemlji dobrovoljna. On smatra da se toliko zatvorenika odlučilo na vakcinaciju jer im tako odgovara, a za razliku od javnosti zatvorenici ne mogu da zaobilaze ili ignorišu pravila protiv šitranje zaraze i moraju biti u karantinu ukoliko dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

Zatvorenici koji imaju dopust za izlazak za vikend, prije i poslije izlaska se testiraju. Djeluje da se širenje virusa generalno bolje kontroliše unutar nego van bosanskih zatvora, ističe američka agencija.

Od početka pandemije nije prijavljena nijedna veća epidemija u nekom od zatvora.

"Mnogi članovi moje proodice su se zarazili, uključujući moju majku, stoga mislim da su maske i vakcine prava stvar", kazao je Fahro Kahriman, zatvorenik u Zenici.

U ranim danima pandemije, kada se veći dio svijeta suočava sa nestašicom lične zaštitne opreme zatvorenici u Zenici su šili maske za lice u okviru radnog programa.

Zatvor je proizveo preko 1000 maski, uglavnom za kućnu upotrebu, ali takođe i one koje je Ministarstvo pravde distribuiralo drugim kaznenim ustanovama, kazao je Kahrić. Program je nastavljen tokom pandemije.

U prošlosti zatvor u Zenici je bio ozloglašen zbog kršenja ljudskih prava, ali su značajne reforme sprovedene pod nadzorom evropskih i bosanskih institucija za ljudska prava i zvaničnika.

Krojačka radionica u zatvoru u zenici
Krojačka radionica u zatvoru u zenicifoto: Beta/AP

Unutar zatvorske krojačke radnje ranije ovog mjeseca, zatvorenici su djelovali kao da uživaju u razgovoru dok su zajedno izrađivali maske za lice. Većina je za AP kazala da su svojevoljno pristali na vakcinaciju protiv kovida-19, kao i na izradu i nošenje maski za lice.

"Izrada maski je "način da se u zatvoru provede kavlitetno vrijeme i da, istovremeno, doprinesemo društvu", kazao je Kahriman.

Bosna koja ima populaciju od 3,3 miliona, prijavila je skoro 290 000 slučajeva zaraze i preko 13 300 preminulih od kovida-19 tokom pandemije, što su među najgorim stopama zaraze i mortaliteta u Evropi.

U Bosni je juče detektovano prvih 10 slučajeva zaraze omikron sojem koronavirusa, a zdravstveni zvaničnici su upozorili da je ta cifra u realnosti vjerovatno veća i da očekuju drastičan porast broja zaraženi narednih mjeseci.

Bonus video: