Njujork Tajms: Dodikove secesionističke prijetnje moguće sredstvo za izbjegavanje istraga o korupciji

Autor teksta Dodika opisuje kao "nekadašnjeg američkog štićenika" kojeg je administracija Bila Klintona 1998. godine hvalila kao "dašak svježeg vjetra", a koga sada specijalni izaslanik američkog predsjedika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naziva prijetnjom

7289 pregleda 9 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto

Bosna i Hercegovina se trenutno suočava sa najvećom krizom od balkanskih ratova zbog prijetnji člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika "rasparčavanjem zemlje", ali njegova stvarna namjera bi mogla biti da izbjegne provjere navoda o korupciji u Republici Srpskoj, piše Njujork Tajms.

U članku autora Endrua Higinsa, koji su prenijeli mediji u BiH, navodi se da je prošle godine BiH Agencija za ljekove i medicinska sredstva pregledala kiseonik koji se prodavao bolnicama za liječenje pacijenata od kovida-19 u Republici Srpskoj, te da je otkrila da je kiseonik bio namijenjen za upotrebu samo u industrijskim mašinama, a ne za ljude.

"Ali umjesto da pokuša ispraviti situaciju, lider ove regije Milorad Dodik, ratoborni srpski nacionalista, pokušao je razbiti multietničko tkivo bosanske države", piše Higins.

Potom navodi Dodikove poteze koji su uslijedili, počevši od najave da će RS uspostaviti svoju vlastitu agenciju za ljekove, prijetnje da će se RS povući iz Oružanih snaga BiH, pravosuđa i ostalih institucija, te da je obećao da će ubrzati ono što on naziva "mirnim raspadom" države.

U tekstu se navodi da su istražioci u BiH došli do zaključka da je "kompanija koju kontroliše jedan od bliskih političkih saveznika Dodika" isporučivala industrijski kiseonik bolnicama u RS.

"Neke strane diplomate i protivnički političari vide njegove (Dodikove) secesionističke prijetnje prvenstveno kao sredstvo za izbjegavanje navoda o korupciji", navodi Higins.

On dodaje da u regiji, gdje je "sjena rata posvuda, mnogi Bosanci strahuju da je mir u zemlji ugrožen".

Higins opisuje BiH kao "šarenilo različitih naroda i religija" podložno konfliktu.

Prema njegovim riječima, posljednji ratovi na Balkanu su "ostavili oko 140.000 mrtvih ljudi, uvukli ratne avione i vojnike NATO-a i stvorili jaz između Rusije i Zapada, koji ostaje i danas".

"Sada Sjedinjene Države i Evropska unija, kojoj Bosna teži da se pridruži, očajnički žele spriječiti da nova kriza eskalira u sukob ili da stvori vrstu političke nestabilnosti koju bi Rusija mogla iskoristiti. Rusija, koja želi spriječiti ulazak Bosne u blok ili NATO, već je na strani Dodika", naveo je autor teksta.

Dalje ocjenjuje da su u Evropi odgovori na Dodikove provokacije različiti, naglašavajući da, dok Njemačka i Britanija razgovaraju o sankcijama, autoritarni lider Mađarske Viktor Orban daje podršku Dodiku i najavljuje da će staviti veto na svaki potez Evropske unije za uvođenje sankcija.

Higins navodi da Dodik i veliki broj Srba u RS negira ratne zločine koji su počinili pripadnici srpskog naroda tokom rata u BiH, te da smatraju da su upravo Srbi meta zakona o zabrani negiranja genocida, koji je donio bivši Visoki predstavnik Valentin Incko.

Ističe i izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je donošenje tog zakona "ohrabrilo zaraćene nacionaliste, ojačalo oslabljenu podršku javnosti Dodiku i ohrabrilo ga da se upusti u nepromišljenu avanturu, koja nema šanse za uspjeh i ima ogroman potencijal da izazove sukob".

Autor teksta Dodika opisuje kao "nekadašnjeg američkog štićenika" kojeg je administracija Bila Klintona 1998. godine hvalila kao "dašak svježeg vjetra", a koga sada specijalni izaslanik američkog predsjedika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naziva prijetnjom.

Dodik je u oktobru upozorio da će se Srbi u Bosni braniti svojim snagama, ako bude potrebno i da Republika Srpska ima "prijatelje", navodi autor teksta, dodavši da je Dodik "mislio na Rusiju i Srbiju".

"Srbija, međutim, nije pokazala interes da ponovi svoju ulogu iz 1990-ih, kada je slala oružje i paravojne bande da podrže članove njihove etničke grupe u Bosni. A koliko Rusija zaista podržava Dodika, nije jasno", ocijenio je Higins.

Prema njegovim riječima, Kremlj je očigledno oduševljen što vidi Bosnu u neredu, s obzirom na to da su je Sjedinjene Države i Evropa nekada zagovarale kao primjer uspješne izgradnje nacije.

"Putin je godinama upozoravao bivše komunističke zemlje istočne Evrope da su zapadna obećanja o miru i prosperitetu šuplja", stoji u tekstu.

Higins postavlja pitanje da li su Dodikove prijetnje "stvarne" ili predstavljaju "političko pozorište da se okupi njegova nacionalistička baza uoči izbora u oktobru".

"Dodik je u četiri oka, kažu diplomate, nagovijestio da je njegov primarni interes držati državne tužioce izvan svog domena kako bi se eliminisao rizik da se kredibilni izvještaji o nevjerovatnoj korupciji ikada ozbiljno istraže, uključujući skandal oko industrijskog kiseonika za pacijente s Kovidom", navodi on.

Na kraju članka Higins navodi izjavu Branislava Borenovića, predsjednika opozicionog PDP-a, koji je rekao da "Dodik preživljava od sukoba" i da "mrzi stabilnost, jer onda mora objašnjavati zašto živimo ovako kako živimo".

Bonus video: