Dodik: Odluka SAD o sankcijama besmislena

"Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika, koji ne dijele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. Ako misle da će me ovako disciplinovati grdno se varaju"

10114 pregleda 16 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka SAD o uvođenju sankcija njemu i banjalučkoj Alternativnoj televiziji (STV) "toliko besmeslena" da ne zna kako bi je komentarisao.

"Možda je prvo što pada u oči vrijeme kada se ova odluka saopštava, dakle u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Istorijski smo kao narod napadani baš na velike praznike i znam da oni koji stoje iza ove odluke to znaju“, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

On je kazao da je "zemlja, koja se diči ljudskim pravima i slobodom medija sankcionisala upravo medij".

"Ako to nije napad na slobodu izražavanja i na slobodnu riječ, ne znam onda šta je", rekao je Dodik.

On je rekao da je "opet kažnjen, a da ne zna zbog čega".

"Prvi put su rekli da kršim Dejtom, bez navođenja čime sam prekršio Dejtonski mirovni sporazum. Sada mi se, kako čujem, na teret stavlja i korupcija, a da se protiv mene ni u BiH niti bilo gde u svetu ne vodi krivični postupak za korupciju", kazao je Dodik.

Dodik tvrdi da ničim nije doveo u pitanje ustavni poredak u BiH niti njenu stabilnost, dodavši da ostaje nejasno šta su kreatori ovih sankcija imali na umu kada su odlučili da ga opet kazne.

"Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika, koji ne dijele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. Ako misle da će me ovako disciplinovati grdno se varaju. Ja tek sada dobijam novi motiv da se borim za prava koja nam se otimaju 26 godina", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, odluka SAD da ga opet sankcionišu došla je uoči obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske što bi, kako je naveo, trebalo da ga pokoleba u borbi za prava Republike Srpske.

"Bojim se da je sve što su uradili malo da bi me zaustavili, jer ja nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom tako će biti", kazao je Dodik.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je objavilo nove sankcije za srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika zbog, kako je obrazloženo, potkopavanja stabilnosti BiH, korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

Za večeras je najavljena sjednica Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u RS, čiji je lider Milorad Dodik.

Bonus video: