Dačić među odlikovanima povodom Dana RS: "Najveća čast u životu"

"Umjesto Hristos se rodi, reći ću, u znak pozdrava: Republika Srpska se rodi", kazao je predsjednik Skupštine Srbije

8037 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV
Dačić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Povodom obilježavanja trideset godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana RS, predsjednica tog bosansko-hercegovačkog entiteta Željka Cvijanović uručila je danas odlikovanja i priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima, među kojima su i zvaničnici iz Srbije.

Predsjednica RS odlikovala je Ordenom Republike Srpske na lenti predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića "za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Srbije i Republike Srpske".

Ordenom Njegoša Prvog reda za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Srbije i Republike Srpske odlikovani su direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Bratislav Gašić i direktor "Pošta Srbije" Zoran Đorđević, nekadašnji ministar odbrane i rada u Vladi Srbije.

Ordenom Njegoša Trećeg reda odlikovan je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji je ranije obavljao dužnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Ordenom časti sa zlatnim zracima, predsjednica RS posthumno je odlikovala general - majora, patologa Zorana Stankovića, predsjednika Koordinacionog tela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivšeg ministra zdravlja i odbrane Srbije.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da mu je odlikovanje koje mu je danas uručeno u Republici Srpskoj najveća čast u životu.

"Umjesto Hristos se rodi, reći ću, u znak pozdrava: Republika Srpska se rodi! Meni je ogromna čast da povodom 30. godišnjice Srpske primim ovo visoko odlikovanje, ovo je najviša čast koju sam doživio u životu. Primio sam u životu dva odlikovanja, jedno od Vladimira Putina, Orden prijateljstva, a drugo od vas, danas. Volim Putina, ali vaše odlikovanje mi je draže", kazao je Dačić.

Dačić je istakao da je Srbija garant očuvanja i postojanja RS.

"Sve dok u Istambulu mogu da kažu da je napad na Tursku napad na sve muslimane svijeta, sve dok u Zagrebu kažu da brane sve Hrvate i mi imamo pravo da kažemo da garantujemo opstanak Republici Srpskoj. To nije poziv na sukob, već na saradnju", kazao je Dačić.

Dodao je da Republika Srpska mora biti jedinstvena.

Bonus video: