"GRUEVSKI DA PREISPITA STAV"

Zaev odbio zahtjev za vanredne parlamentarne izbore: Lokalni izbori kristalno čisti

"Ubijeđen sam da će parlamentarna većina samo da raste, jer mnogi opzicioni poslanici su sada ohrabreni da podrže reforme", rekao je Zaev
97 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Premijer Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev odbacio je večeras zahtjev opzicionog VMRO DPMNE za organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora.

On je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da vanrednih parlamentarnih izbora može biti samo ako padne parlamentarna većina, ali da on vjeruje da do toga neće doći, već da će ona i da raste.

"Ubijeđen sam da će parlamentarna većina samo da raste, jer mnogi opzicioni poslanici su sada ohrabreni da podrže reforme", rekao je Zaev nakon što je lider opozicionog VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski odbio da prizna rezultate lokalnih izbora na kojima je njegova stranka ubjedljivo poražena i zatražio vanredne parlamentarne izbore.

Zaev je današnji drugi krug izbora za gradonačelnike nazvao praznikom demokratije i istakao da su oba kruga lokalnih izbora bili fer, demokratski, slobodni, kredibilni i kristalno čisti.  

Lider vladajuće partije pozvao je Gruevskog da preispita svoj stav za nepriznavanje lokalnih izbora i izrazio nadu da će VMRO-DPMNE da "nađe snagu da se ponaša kao odgovoran politički subjekt" i apelovao na rukovodstvo najveće opozicione stranke da razmisli o interesima Makedonije.

"Danas su građani potvrdili (našu) pobjedu i još jednom se opredijelili za kvalitetniji život. SDSM je pobijedio u velikom broju opština. To je dokaz da radimo u pravom pravcu, da građani žele da zemlja bude dio NATO i EU", rekao je Zaev. 

Lider opzicionog VMRO-DPMNE Nikola Gruevski izjavio je ranije večeras da njegova stranka ne priznaje rezultate lokalnih izbora u Makedeoniji, na kojima je izgubila i da traži prijevremene parlamentarne izbore.

"Lokalni izbori su bili mafijaški. VMRO-DPMNE ih ne smatra fer i demokratskim izborima", rekao je Gruevski na konferenciji za novinare nedugo nakon zatvaranja izbornih mjesta u drugom krugu izbora za gradonačelnike.

On je iznio mnogobrojne zamjerke na izborni proces, ističući da su brojne izborne neregularnosti pravili aktivisti vladajuće SDSM i policija koja je bila prisutna na više glasačkih mjesta.

Prema riječima Gruevskog, prilikom glasanja pravljena je prevara organizovanjem glasača u takozvani "bugarski voz", odnosno ubacivanje unaprijed popunjenih listića.

Gruevski je istakao da su "specijalne jedinice policije pod punim naoružanjem bile prisutne na glasačkim mjestima i ulivale strah opozicionim aktivistima, kandidatima i glasačima".

Optužbe Gruevskog da je policija zloupotrijebljena u izbornom  procesu odbacio je ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski, istakavši da su izbori protekli mirno.

U Makeodniji je danas u 35 opština održan drugi krug izbora za gradonačelnike.

Primjedbe na tok izbora pored Gruevskog iznijele su i dvije manje albanske stranke Alijansa za Albance i Pokret Besa, ocjenjujući da su bili praćeni serijom nepravilnosti i u napetoj atmosferi.  

Kandidat za gradonačelnika Struge Zijadin Sela je, kako prenose lokalni mediji, ocijenio da su izbori u tom gradu bili "kriminalni i da je na više mjesta bilo prijetnji, ucjena i kupovanja glasova".