Trideset članova EP traži istragu protiv Varheljija: Pomagao "separatističkim aktivnostima" Dodika?

Oni su naveli da su "izuzetno uznemireni posljednjom eksalacijom političkih tenzija u BiH, koje potpiruje Milorad Dodik"

13514 pregleda 35 reakcija 8 komentar(a)
Varhelji i Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Varhelji i Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Trideset članova Evropskog parlamenta (EP) uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Lajen u kojem se poziva na pokretanje istrage o ulozi evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija u pomaganju "separatističkim aktivnostima" srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika u BiH.

U pismu, parlamentarci iz nekoliko političkih grupacija, ističu da prate situaciju u BiH, naglašavajući kako je teritorijalni integritet BiH ključan, ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu, prenio je sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Oni su naveli da su "izuzetno uznemireni posljednjom eksalacijom političkih tenzija u BiH, koje potpiruje Milorad Dodik".

"Ukoliko Dodik nastoji podijeliti državu i uspostaviti nezavisnu Republiku Srpsku (RS), povlačenjem iz institucija BiH i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS, te ako u tome bude uspješan, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica BiH, a teške posljedice osjetiće i evropska vanjska politika", navodi se u pismu.

Parlamentarci ističu da Evropska komisija ima ključnu ulogu u osiguravanju poštovanja zaključaka Dejtonskog sporazuma i mira u BiH.

"Ne dijele sve zemlje EU ove ciljeve. Izvještava se o tome da trenutna mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju podjele BiH i kroz stotinu miliona eura pomoći koju Mađarska daje RS uoči opštih izbora u BiH", navodi se u pismu.

Dalje se ocjenjuje da "još više uznemirava objavljeni dokument, koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johan Satler, u kojem stoji da se Oliver Varhelji otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH".

"Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelji složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS i o šestomjesečnom moratorijumu na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija", ističe se u pismu.

Oni naglašavaju da se evropski komesar ne može ponašati u suprotnosti sa zvaničnom politikom Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

"Ako se nepristrasnost i neutralnost komisije dovodi u pitanje, geopolitički balans postaje automatski ugrožen. U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varheljija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH", dodaje se u pismu.

Potpisnici pisma postavali su pitanje predsjednici Evropske komisije – da li se može očekivati interna istraga, koja će procijeniti da li su Varhejijeve aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU?

"Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Dejtonskog sporazuma ne krše", navodi se u pismu koje je potpisalo trideset članova Evropskog parlamenta.

Bonus video: