"pravnici će definisati određeni pravni okvir"

Dodik ponovo najavljuje povlačenje iz OS BiH i formiranje Vojske RS

On je istakao da 9. januar ostaje Dan RS, bez obzira na to kako se neko odnosi prema tome, uključujući i SAD

5904 pregleda 10 komentar(a)
Dodik, Foto: Reuters
Dodik, Foto: Reuters

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik danas je ponovo najavio da će Republika Srpska (RS) raditi na formiranju svoje vojske.

Dodik je naveo da su vojska i odbrana, prema izvornom Dejtonu, u nadležnosti entiteta, dodavši da "zbog aktuelnih poremećenih odnosa, RS razmišlja da vrati te nadležnosti".

On je podsjetio da je parlament RS već donio odluku da povuče ranije datu saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH.

"Na bazi te povučene saglasnosti pravnici će definisati određeni pravni okvir i mi ćemo se dalje kretati kroz to", rekao je Dodik.

On je dalje istakao da 9. januar ostaje Dan RS, bez obzira na to kako se neko odnosi prema tome, uključujući i SAD (Sjedinjene Američke Države).

Prema njegovim riječima, više od deceniju redovno je obilježavan Dan RS, sve dok lider SDA Bakir Izetbegović nije zatražio da bude zabranjen.

"Sada bi mi trebalo da to prihvatimo zato što se Izetbegoviću ne sviđa da 9. januar bude Dan republike. Naravno da nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi. Činjenica je da je to tražio Bakir Izetbegović i da je Ustavni sud BiH uvažio taj njegov zahtjev", naglasio je Dodik.

On je ukazao da se govori o incidentima u RS tokom proslave Dana RS, a da su dešavanja u Bužimu "prošla nezapaženo od onih koji napadaju RS zbog Dana republike".

"S jedne strane je problem kada regularne policijske snage izađu na ulicu, gdje su, inače, svaki dan, a nije problem naoružavanje i novo formiranje `Zelenih beretki` i to ne izaziva nikakvu reakciju", naveo je Dodik.

U Bužimu je u juče obilježena 29. godišnjica vojne akcije "Munja 93", a Udruženje "Nanićevi Bužimljani" na Fejsbuku je objavilo snimke na kojima marširaju osobe u uniformama, s ratnim zastavama Armije BiH, uzvikujući "Alahu Akbar".

Neki od učesnika imali su maske na licima, a među njima je bilo i djece.

Dodik je još kazao da je major bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) Milan Tepić "heroj srpskog naroda", navodeći da je otvaranje spomen ploče njemu u čast u Banjaluci "način odavanja pošte važnim ljudima u srpskoj istoriji".

"Mi ne sporimo drugim narodima da to čine. Oni to čine na svom prostoru i mi to ne možemo ni spriječiti. Milan Tepić je čovjek koji u kolektivnom pamćenju srpskog naroda ima veoma značajno mjesto", ukazao je on.