Eskobar: Zvaničnici regiona da se usresrede na multietničko pomirenje

On je, za albanski servis Glasa Amerike, ocijenio da je Vlada Albanije to započela inicijativom Otvorenog Balkana.

8901 pregleda 5 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Zvaničnici regiona da treba da se usredsrede na multietničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi ljudi imati koristi, kazao je specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

On je, za albanski servis Glasa Amerike, ocijenio da je Vlada Albanije to započela inicijativom Otvorenog Balkana.

Eskobar je naveo da smatraju da je to pozitivan razvoj u regionu i da vidi svijetlu budućnost za region.

“Želimo da budemo dio ovog procesa i znam da i Evropska unija (EU) ima isti stav”, rekao je Eskobar.

Na pitanje da li Otvoreni Balkan može biti efikasna inicijativa bez učešća svih država u regionu, Eskobar je kazao da ne može i da je uslov da se ispune berlinski standardi koje je postavila EU.

“I drugo da bude otvoren za sve zemlje jer praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negde na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati”, rekao je Eskobar.

Eskobar je kazao da je potrebno da inicijativa obuhvati sve države, kao i da standardi budu evropski.

“Jer, na kraju krajeva, zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem”, dodao je Eskobar.

On je najavio da će uskoro putovati u region, sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslavom Lajčakom, da istaknu podršku dijalogu i pokažu posvećenost funkcionisanju dijaloga.

“To je dijalog koji vodi EU, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati. Ali moram da kažem da se u tom pogledu pitanje Srbije i Kosova ne odnosi samo na SAD i Evropu, već i na naše kolege u regionu”, kazao je Eskobar.

Bonus video: