Kurti predložio rezoluciju protiv održavanja ustavnog referenduma na Kosovu

U sljedećoj tački stoji da "Skupština u tom duhu potvrđuje pravo građana sa dvojnim državljanstvom Kosova da ostvare biračko pravo u skladu sa ustavnim standardima, u ovom slučaju Srbima, građanima Kosova koji imaju državljanstvo Srbije garantuje se pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu"

2771 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premijer Kosova Aljbin Kurti predložio je danas tekst rezolucije o kojoj treba da se izjasne poslanici Skupštine Kosova u kojoj se u prvoj tački navodi da "Skupština Kosova, kao predstavnik građana, izražava zajednički stav da se organizovanjem referenduma Srbije na Kosovu narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova i da je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova".

U tački dva navodi se da "Skupština traži od vlade i relevantnih institucija da preduzmu radnje za sprječavanje kršenja suvereniteta i ustavnog poretka održavanjem referenduma strane države na teritoriji Kosova".

"Skupština naglašava posvjećenost Kosova da garantuje i štiti sva prava građana Kosova u skladu sa zakonima i Ustavom", piše u trećoj tački deklaracije.

U sljedećoj tački stoji da "Skupština u tom duhu potvrđuje pravo građana sa dvojnim državljanstvom Kosova da ostvare biračko pravo u skladu sa ustavnim standardima, u ovom slučaju Srbima, građanima Kosova koji imaju državljanstvo Srbije garantuje se pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu".

"Skupština ističe da otvaranje biračkih mjesta na Kosovu i uključivanje nelegalnih struktura u takvu organizaciju predstavlja kršenje zakona i Ustava", navodi se dalje u rezoluciji.

Šesta tačka rezolucije glasi "Skupština izražava protivljenje kontinuiranim akcijama Srbije da instrumentalizuje i zloupotrebljava građane kosovske Srbe u službi svoje politike".

"Skupština pozdravlja stavove međunarodne zajednice o vladavini prava i očekuje podršku legitimnim pravima i principijelnom pristupu Kosova jer samo ravnopravnim tretmanom svih zemalja regiona garantuje se stabilnost i demokratija", navodi se u sedmoj tački predloga rezolucije, dok u osmoj tački piše da "Skupština ostaje posvećena doprinosu zaštiti ustavnog poretka i prava građana i garantovanju demokratije".

Bonus video: