skupština kosova

Usvojena rezolucija o onemogućavanju održavanja referenduma Srbije na Kosovu

Predlog premijera i predsjednika poslaničke grupe Samoopredjeljenja je usaglašen sa predlogom DSK i on je na sjednici usvojen kao zajednički predlog Samoopredjeljenja, DSK, ABK i multietničke poslaničke grupe

3959 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skupština Kosova je danas sa 76 glasova za i jednim uzdržanim glasom usvojila rezoluciju kojom se onemogućava održavanje referenduma za promjenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova.

Pre glasanja o tekstu rezolucije istu su podržali predstavnici poslaničkih grupa poslanika Albanca i multietničke poslaničke grupe, dok su protiv teksta bili poslanici Srpske liste koji su nakon toga napustili sjednicu, kako, kako su rekli ne bi učestvovali u donošenju takvog akta.

Predlog premijera i predsjednika poslaničke grupe Samoopredjeljenja je usaglašen sa predlogom DSK i on je na sjednici usvojen kao zajednički predlog Samoopredjeljenja, DSK, ABK i multietničke poslaničke grupe.

Inače sjednici, kako su juče najavili, nisu prisustvovali poslanici Demokratske partije Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti predložio je danas tekst rezolucije u kojoj se u prvoj tački navodi da „Skupština Kosova, kao predstavnik građana, izražava zajednički stav da se organizovanjem referenduma Srbije na Kosovu narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova i da je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova“.

U rezoluciji, između ostalog, stoji da „skupština… potvrđuje pravo građana sa dvojnim državljanstvom Kosova da ostvare biračko pravo u skladu sa ustavnim standardima, u ovom slučaju Srbima, građanima Kosova koji imaju državljanstvo Srbije garantuje se pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu“.