Kosovo: 2.708 novih slučajeva koronavirusa, Kurti traži pooštravanje epidemioloških mjera

Ovo je drastičan porast broja novoinficiranih, imajući u vidu da je u utorak registrovano 720 novih slučajeva, dok je u srijedu bilo 2.050

3843 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na Kosovu je u poslednja 24 sata registrovano 2.708 novih slučajeva korona virusa od testiranih 10.883 uzoraka, saopšteno je 20. januara iz Ministarstva zdravlja.

Ovo je drastičan porast broja novoinficiranih, imajući u vidu da je u utorak registrovano 720 novih slučajeva, dok je u srijedu bilo 2.050.

Zvanično je trenutan broj aktivnih slučajeva na Kosovu je 9.771 ali je ta brojka veća, imajući u vidu da Kosovo nema uvid u epidemiološku situaciju u srpskim sredinama, gdje zdravstvene institucije funkcionišu u sistemu Srbije.

Na osnovu izvještaja od 20. januara, koji je objavio Privremeni organ iz Sjeverne Mitrovice, koji finansira Beograd, navodi se da je u srpskim sredinama registrovano još 235 novih slučajeva infekcije od 320 testiranih uzoraka.

Aktivnih slučajeva u srpskim sredinama je 887.

U međuvremenu je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio da se mjere u borbi za sprječavanje i širenje korona virusa ažuriraju zbog porasta broja novoinficiranih na dnevnom nivou.

Na sastanku Odbora za upravljanje situacijom oko pandemije korona virusa, kome je prisustvovao i premijer Kurti, rečeno je da na Kosovu preovlađuje Omikron varijanta korona virusa.

Premijer Kurti je zatražio da nove mjere u borbi protiv pandemije budu fokusirane na usporavanje širenja infekcije.

Na osnovu mjera koje su trenutno na snazi, a koje su usvojene oktobra prošle godine, ograničeno je kretanje građana od ponoći do pet sati ujutru, dok ugostiteljski objekti mogu da rade do 23:00, ali da se sa muzikom prestane najkasnije u 21:30.

Nove vladine mjere bi mogle da se odnose na rad ugostiteljskih objekata, odnosno da im se dodatno skrati radno vrijeme.

Bonus video: