Ako izgrade aerodrom ljepota će nestati

Novi aerodrom u Albaniji prijeti da uništi spektakularno stanište ptica

5762 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Planovi za izgradnju najvećeg aerodroma u Albaniji mogli bi uništiti jedno od najspektakularnijih staništa velikih ptica u Evropi, a buka kamiona i bagera već plaši pelikane i flamingose, tvrde ornitolozi.

Živopisna laguna Narte na Jadranskom moru ključna je stanica za jata ptica tokom njihove godišnje migracije između Evrope i Afrike. Proglašena je zaštićenom oblašću 2004. i u njoj živi 200 vrsta ptica.

Albanska vlada tvrdi da će novi aerodrom u laguni podstaći turizam duž albanske obale na Jadranskom moru i da je u skladu sa pravilima zaštite životne sredine.

”Poštovali smo svaki korak, svaki rok i svaku proceduru u albanskom zakonu, bilo da je riječ o javnim konsultacijama ili o uticaju na životnu sredinu”, kazala je ministarka turizma Mirela Kumbaro.

U laguni Narte živi preko 200 vrsta ptica
U laguni Narte živi preko 200 vrsta ptica foto: reuters

Mirjan Topi, ornitolog iz udruženja Ptice Albanije, kazao je da u laguni u svakom trenutku živi oko 1,5 odsto od ukupne globalne populacije dalmatinskih pelikana, jedne od najvećih letećih ptica na svijetu, kojima prijeti izumiranje. “Ako izgrade aerodrom, ova ljepota će nestati”, kazao je on i upozorio da će i avioni biti izloženi opasnosti zbog rizika od sudara sa pticama.

Ako je cilj zaista podsticaj turizma, 28-godišnji Arsen Lambro, vlasnik restorana blizu lagune, kaže da bi onda bilo pogrešno uništiti lokalnu ljepotu zbog aerodroma. “Šta će onda turisti moći da vide. Oni ovdje ne dolaze zbog hrane već zbog pejzaža”.

Bonus video: