Ruska propaganda jača u regionu

Hrvatski „Večernji list“ je objavio da je Rusija začuđena odlukom Hrvatske da se pridruži inicijativi osam zemalja EU za suprotstavljanje ruskoj propagandi
7 komentar(a)
Kolinda grabar Kitarović, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Kolinda grabar Kitarović, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2017. 05:57h

Šefovi diplomatija Evropske unije će razmotriti predloge za suzbijanje „sve napadnijeg nastojanja spoljnih činilaca da šire dezinformacije, propagandu i nevjericu u EU“, posebno u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, na temelju zahtjeva osam članica EU, potvrdili su zvaničnici EU za agenciju Betu. Glavnim izvorom propagande se smatra Rusija.

Zvaničnici EU su naveli da bi to polovinom novembra trebalo da bude tema zasjedanja ministara spoljnih poslova EU, posvećenog spoljnoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici. Na pitanje kakvo pojačano propagandno djelovanje Rusije na istoku Evrope, Zapadnom Balkanu i u Srbiji prepoznaje EU, izvor u Briselu je za Betu kazao da se to naročito uočava u medijima, ali i izjavama domaćih i stranih zvaničnika. Ministarska rasprava će uslijediti na osnovu zahtjeva osam članica EU da se znatno snažnijim, savremenim visokotehnološkim i dodatnim novčanim sredstvima ojača djelovanje radne grupe Stratkom za Istočnu Evropu koja se bavi borbom protiv navodnih ruskih kampanja širenja dezinformacija, koja je osnovana u martu 2015.

U pismu upućenom evropskoj šefici diplomatije Federiki Mogerini ministri inostranih poslova Hrvatske, Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije navode da se „u ovim vremenima punim izazova, širenje dezinformacija i propagande sprovodi vještije i snažnije nego ikad dosad“. „Mi vidimo nastojanja spoljnih činilaca da izazovu nepovjerenje i nezadovoljstvo prema demokratskom poretku, da podstaknu nevjericu u EU, transatlantsku zajednicu i naše partnere, kao i da oslabe naše jedinstvo“, navode ministri osam zemalja Unije koje su na prvoj liniji fronta ove „sofisticirane intenzivne kampanje“.

Rusiju iznenadila odluka Zagreba da se pridruži inicijativi

Hrvatski „Večernji list“ je objavio da je Rusija začuđena odlukom Hrvatske da se pridruži inicijativi osam zemalja EU za suprotstavljanje ruskoj propagandi.

List navodi da je Moskva reagovala posredstvom svoje ambasade u Zagrebu i izrazila žaljenje „zbog takvog smjera hrvatske strane u vrijeme aktivizacije bilateralne saradnje i nakon pozitivnih rezultata službene posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji“.

„Večernji list“ je prenio i ocjenu neimenovanih diplomata da Hrvatska šalje lošu poruku jer tajno svrstavanje protiv Rusije navodi na zaključke da Zagreb ima dvije spoljne politike - jednu, koju sprovodi predsjednica, i drugu, koju sprovodi Vlada, kao i da se pokazuje kao nevjerodostojan sagovornik.

Bonus video: