Belivuk u iskazu kazao da je rušio u Savamali

"Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a poslije ću i o mnogo težim krivičnim djelima", rekao je Belivuk na saslušanju

10178 pregleda 1 komentar(a)
Dio Savamale iz 2020. godine, Foto: Shutterstock
Dio Savamale iz 2020. godine, Foto: Shutterstock

Uhapšene vođe kriminalne grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković, kao i članovi njihovog klana Miloš Budimir i Vlade Draganić, saslušani su u ponedjeljak u Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) zbog ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića.

Osumnjičeni su negirali krivicu, istakavši da tužilaštvo i policija podmeću dokaze protiv njih. Belivuk je rekao i da će ispričati sve što su radili za državu u proteklim godinama, počevši od rušenja u Hercegovačkoj ulici u centru Beograda, piše Nova.rs.

„Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a poslije ću i o mnogo težim krivičnim djelima“, rekao je Belivuk na saslušanju i dodao:

„Zvonko Veselinović, Sale i ja smo poslali momke da ruše u Savamali“.

Veselinović je široj javnosti poznat kao biznismen koji se dovodio u vezu sa ubistvom političara Olivera Ivanovića. Sa druge strane, Stanković je ubijen 2016. nedaleko od Centralnog zatvora, a svojevremeno je bio najbliži saradnik Velje Nevolje.

Slučaj bespravnog rušenja nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala, ni poslije šest godina nije zvanično rasvijetljen, a više osoba, koje su u noći između 24. i 25. aprila 2016. maskirane fantomaka, bagerima sravnile sa zemljom sve što se nalazilo na putu izgradnje megalomanskog projekta "Beograd na vodi", do danas nisu identifikovane.

Slučaj da grupa maskiranih fantoma na bagerima, usred noći počne da ruši objekte u centru grada, u kojima su mahom bile smještene privatne firme i zanatske radnje, do danas je ostao nezabilježen. Građani pred čijim se očima odvijao ovaj čin, uzalud su pokušavali da u pomoć pozovu policiju, jer se na njihove vapaje niko nije odazivao.

Ni dan danas se ne zna ko su bili misteriozni fantomi na bagerima, ili „kompletni idioti“, kako ih je tada nazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je obećavao da će u potpunisti rasvijetliti ovaj slučaj.

Uprkos pritiscima javnosti, ali i brojnim građanskim protestima, Više tužilaštvo je godinu dana nakon događaja bilo primorano da saopšti da zbog „dokaza“ koje je prikupio i dostavio MUP, istraga u slučaju „Savamala“ neće biti pokrenuta.

Da rušenje nije moglo da se dogodi bez znanja državnog vrha nedvosmisleno je ukazala činjenica da su građani te noći besomučno pozivali policiju da interveniše i spriječi "fantome" da ruše.

Policija nije reagovala, već ih je upućivala na komunalnu policiju. Iako je tadašnji načelnik Komunalne policije Beograda Nikola Ristić rekao da građani te večeri nisu pozvali ovu službu, naknadnom kontrolom rada policije utvđeno je drugačije.

Jedan od onih koji su pretrpjeli mučenje bio je i čuvar objekta u Hercegovačkoj ulici Slobodan Tanasković. Maskirani napadači su ga vezali, oduzeli mu mobilni telefon i lična dokumenta. Ovaj svjedok preminuo je mjesec dana nakon pomenutog događaja.

Belivuk, Miljković, Budimir i Draganić saslušani su u ponedjeljak pred tužiocem zbog dvije likvidacije. Riječ je o proširenju istrage protiv Belivukovog klana, a odnosi se na ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića.

Oni su negirali izvršenje ovih likvidacija.

Bonus video: