Komšić: Visoki predstavnik da poništi antiustavne zakone koje je danas usvojila Narodna skupština RS

"U trenutku kada je Milorad Dodik izgubio političku kontrolu nad VSTS BiH, odlaskom njegovog Milana Tegeltije, on sada želi da napravi svoj, entitetski VSTS, nad kojim bi imao potpunu kontrolu i na taj način zaštitio sebe i svoje nezakonite odluke"

7009 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF) izjavio je večeras da Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit mora odmah da poništi antiustavne zakone o Visokom sudskom i tužlačkom savjetu Republike Srpske i Zakon o imovini RS, koje je danas usvojila Narodna skupština RS.

Komšić je usvajanje tih zakona ocijenio "napadima na ustavni poredak BiH", koji, kako je rekao, kao krajnji cilj imaju odliku pokušaja secesije Republike Srpske.

"To je moguće ukoliko se razvlasti pravosuđe. Dok se pregovara o izmjenama Izbornog zakona BiH, nastojeći ugoditi (lideru HDZ BiH) Draganu Čoviću, isti u ovakvim antiustavnim aktivnostima ne vidi ništa sporno", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Visoki predstavnik mora da poništi "ove antiustavne aktivnosti", a moraju da reaguju i pravosudne institucije BiH, prije svih tužilaštvo BiH.

"Podsjetio bih da u Rajnhart Priebeovom izveštaju (ekspert EU za pravosuđe) o stanju u pravosuđu BiH nije pisalo da se trebaju praviti entitetski VSTS-ovi, već, naprotiv, bila je preporučena reforma sadašnjeg VSTS i njegovo jačanje. Zato smo svojevremeno i uputili predlog zakona kojim se to rješava, kojeg su pojedini parlamentarci zakočili na samom početku", istakao je Komšić.

On je naveo da je svima jasno šta radi srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

"U trenutku kada je izgubio političku kontrolu nad VSTS BiH, odlaskom njegovog Milana Tegeltije (smjenjeni predsednik VSTS), on sada želi da napravi svoj, entitetski VSTS, nad kojim bi imao potpunu kontrolu i na taj način zaštitio sebe i svoje nezakonite odluke", ocijenio je Komšić.

Dodao je da je ista stvar i sa zakonom o nepokretnoj imovini RS, kojim se vrši onemogućavanje primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prema kojoj je država vlasnik nepokrentne imovine u BiH.

Bonus video: