Objavljen interni dokument EU: Predlog sankcija za zvaničnike RS

U dokumentu stoji da bi trebalo razmotriti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika iz RS ako nastave inicijativu prenošenja nadležnosti sa državnog nivoa, piše Rojters

6275 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija trebalo bi da razmotri uvođenje sankcija bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska i da uskrati finansijsku podršku tom entitetu ako kriza u Bosni i Hercegovini nastavi da se pogoršava, navodi se u internom dokumentu EU, kako javlja Rojters.

Rojters prenosi da u internom dokumentu koji je pripremila Služba za spoljne poslove EU za ministre spoljnih poslova zemalja članica, stoji da bi trebalo razmotriti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika iz Republike Srpske ako nastave inicijativu prenošenja nadležnosti sa državnog nivoa.

Takođe se u dokumentu do kojeg je došla ta novinska agencija navodi da bi sankcije mogle biti proširene na “druge aktivnosti koje predstavljaju prijetnju državi”, iako bi one trebalo da ostanu kao posljednje sredstvo, prenosi N1.

“EU bi mogla da odluči da koristi svoju finansijsku pomoć kao polugu”, navodi se u dokumentu, uz podatak da je EU uložila i obezbijedila oko 1,5 milijardi eura BiH.

Bonus video: